Bemutatták a nagybecskereki piarista gimnázium történetét feldolgozó kötetet

Külhoni – 2017. április 24., hétfő | 14:10

Németh Ferenc „A bánsági középtanoda” című könyvének bemutatóját április 19-én tartották a nagybecskereki püspökség épületében. A jelenlévőket Német László SVD megyéspüspök köszöntötte, majd a szerzővel Bálint Aranka, a helyi történelmi levéltár munkatársa beszélgetett.

A könyv – amelyet Bácsország Honismereti Társaság jelentetett meg – a nagybecskereki piarista gimnázium történetét dolgozza fel, amely 1846 és 1920 között működött a Bega-parti városban. Németh Ferenc kötete jelentős, hiánypótló helytörténeti mű, amely új adatokkal szolgál a piaristák jelenlétéről és működéséről a nagybecskereki gimnázium történetében.

A hatosztályos piarista gimnázium 1846. október 3-án, kétszáztizenegy tanulóval kezdte meg működését. Első igazgatója a szegedi piarista rendházfőnök, Gruber József volt, akinek jelentős érdemei voltak az intézmény megnyitásában. Tanári karát tekintélyes tudósok, művészek alkották – róluk sok érdekességgel szolgált a szerző az est folyamán.

Maga a gimnázium három fő részre tagolódott: a „gymnasiális épületre” – ma a Gimnázium utcára néző épületrész – itt zajlott a tanítás; a „kápolnára”, közismert nevén gimnáziumtemplomra a Gimnázium utca sarkán – itt tartották a miséket; valamint a „szerzetesek lakóházára”, a piarista rendházra az egykori Bega utcában.

Az intézménynek a piaristák 1920-ban történő kényszerű távozásáig (a trianoni békediktátum után az új közigazgatósági hatóság kiutasította őket) mintegy kétszáz tanára és több ezer tanulója volt.

Az összejövetel végén Németh Ferenc a megyéspüspöknek egy fénykép reprodukcióját ajándékozott, amely a piarista gimnázium tanári karát örökítette meg az 1893/94-es tanévben.

A piaristák mintegy hetven évnyi jelenlétéről Nagybecskereken egyedül a Szent István tiszteletére szentelt gimnáziumtemplom tanúskodik, ahol évente egy alkalommal, a templombúcsú napján mutatnak be szentmisét. Itt állítottak emléktáblát Králik László tanárnak, a magyar cserkészmozgalom atyjának, aki már 1909-ben a gimnázium értesítőjében és a helyi lapban is felhívta a figyelmet a mozgalomra.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria