Betlehemes hagyományőrzők találkoztak a felvidéki Jánokon

2017. december 6. szerda 11:30

A szlovákiai Jánokon rendezték meg a XVI. Nemzetközi Betlehemestalálkozót az első adventi hétvégén, december 2-án és 3-án. A szabadtéri rendezvényen felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok mutatták be betlehemes műsoraikat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kétnapos rendezvény Kassán, a Thália színházban kezdődött gálaműsorral, ahol a györgyfalvai hagyományőrzők, az Ilosvati NTE, a jánoki betlehemes csoport, a zólyommikósi betlehemes csoport és a gencsapáti hagyományőrző NTE mutatkozott be, nagy sikerrel. Az estét táncház zárta.

A találkozó advent első vasárnapján Jánokon folytatódott. Takács Dénes plébániai kormányzó szentmisét mutatott be, majd meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A szentmise után a csoportok ökumenikus istentiszteleten vettek részt a templom előtt.

A szertartást követően a hatvani küldöttség Szinyei András alpolgármesterrel megkoszorúzta Sziklay Szeréna költőnő családi sírhelyet.

A bemutatókat Jánok szabadtéri színpadán tartották: Jánok, Tornaújfalu, Tornavendég, Zolyommiklós és Györgyfalva hagyományőrző csoportjainak műsorait tekinthették meg az érdeklődők; Magyarországot a gencsapáti, opályi, füzéri és a hatvani betlehemesek képviselték, a Hatvany Lajos Múzeum szervezésében.

A hagyományőrzők betlehemes játéka mellett kovácsmesterségek bemutatója és helyi hagyományos karácsonyi ételek kóstolója várta a vendégeket – no meg, a hideget enyhítendő, üstökben főtt boros tea.

A betlehemi játékok hagyományőrzőinek találkozója a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, Kassa megye kulturális intézménye, az Ilosvai NTE és Jánok község önkormányzata szervezésében valósult meg.

Forrás és fotó: H. Szabó Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda