Betlehemes hagyományőrzők találkoztak a felvidéki Jánokon

2017. december 6. szerda 11:30

A szlovákiai Jánokon rendezték meg a XVI. Nemzetközi Betlehemestalálkozót az első adventi hétvégén, december 2-án és 3-án. A szabadtéri rendezvényen felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok mutatták be betlehemes műsoraikat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kétnapos rendezvény Kassán, a Thália színházban kezdődött gálaműsorral, ahol a györgyfalvai hagyományőrzők, az Ilosvati NTE, a jánoki betlehemes csoport, a zólyommikósi betlehemes csoport és a gencsapáti hagyományőrző NTE mutatkozott be, nagy sikerrel. Az estét táncház zárta.

A találkozó advent első vasárnapján Jánokon folytatódott. Takács Dénes plébániai kormányzó szentmisét mutatott be, majd meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. A szentmise után a csoportok ökumenikus istentiszteleten vettek részt a templom előtt.

A szertartást követően a hatvani küldöttség Szinyei András alpolgármesterrel megkoszorúzta Sziklay Szeréna költőnő családi sírhelyet.

A bemutatókat Jánok szabadtéri színpadán tartották: Jánok, Tornaújfalu, Tornavendég, Zolyommiklós és Györgyfalva hagyományőrző csoportjainak műsorait tekinthették meg az érdeklődők; Magyarországot a gencsapáti, opályi, füzéri és a hatvani betlehemesek képviselték, a Hatvany Lajos Múzeum szervezésében.

A hagyományőrzők betlehemes játéka mellett kovácsmesterségek bemutatója és helyi hagyományos karácsonyi ételek kóstolója várta a vendégeket – no meg, a hideget enyhítendő, üstökben főtt boros tea.

A betlehemi játékok hagyományőrzőinek találkozója a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ, Kassa megye kulturális intézménye, az Ilosvai NTE és Jánok község önkormányzata szervezésében valósult meg.

Forrás és fotó: H. Szabó Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
keltsd-eletre-templomodat-mocsari-julia-monor2
Keltsd életre a templomodat! – Mocsári Júlia, Monor

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. július 19. csütörtök
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

2018. július 19. csütörtök