Blogfigyelő: Érszegi Márk Aurél, a magyar Vatikán-szakértő

Nézőpont – 2011. szeptember 10., szombat | 9:04

A blogok nem egyszer gyorsabban, hatékonyabban és lelkesebben léptek olyan esetekben, amikor a pápát, vagy általában az Egyházat támadás érte a médián keresztül –mondta a Kurírnak Érszegi Márk Aurél kánonjogász, a Kurír által is gyakran használt Vatikáni Figyelő bloggere, aki lapunknak is szokott írni elemzéseket, ismeretterjesztő cikkeket.

Mondhatjuk, hogy kánonjogász végzettségével ön a magyar Vatikán-szakértő?

Elvégeztem a levelező teológiát és kánonjogból licenciátust szereztem. Ezek persze segítenek abban, hogy könnyebben s jobban  tájékozódjam ezen a területen. Azonban a legfontosabb, amikor valaki „a Vatikánnal” akar foglalkozni, hogy egyrészt ismerje, értse, hogyan működik ez intézményileg, másrészt hogy rendszeresen olvassa a Szentatyát. 

Miért kezdett el blogolni? Mire jó a blog?

Két okból kezdtem el blogolni. Egyrészt úgy láttam, hogy ebben a témakörben volna még mit megírni a magyar nyelvű katolikus média meglevő kínálatán felül is. Másrészt az akkor éppen megindult Mária Rádió számára éppen egy ilyen témákkal foglalkozó műsort készítettem. Kézenfekvő volt, hogy az anyagát feltegyem az internetre is. Magát a blogot mint formát azért választottam, mert egyszerű és kötetlen műfaj, s ez kényelmes megoldást jelent annak, aki csak szabadidejében foglalkozik ezzel a területtel.

Hogy látja, olvasnak elegen egy ilyen blogot ahhoz, hogy érdemes legyen csinálni?

Tapasztalataim szerint az, hogy a blogot mennyien olvassák, attól is függ, hogy mennyire rendszeresen teszek fel posztokat. Meg persze attól is, hogy azok mennyiben nyújtanak többet, mint a másutt elérhető anyagok. Természetesen tudatában vagyok, hogy egy olyan blog, mint a Vatikáni Figyelő, a magyar nyelvterületen nem lesz soha egy hatalmas olvasótábort vonzó orgánum. De nem is ez a célom. Hanem az, hogy aki többletinformációkat keres a pápa-Szentszék-Vatikán témakörben, az tartalmilag hiteles, hangvételben visszafogott anyagokat találjon rajta. S aztán esetleg tovább is adja azokat. Persze mindenkinek jól esik, ha látja, hogy sokan elolvassák, értékelik, amit ír, azonban csak az olvasottságért biztos nem volna érdemes  csinálni. Inkább egyfajta szolgálatként van értelme.

Milyen gyakran ír?

Miután témának nem volnék szűkében, csak azon múlik, mennyit írok, hogy mennyi időm s energiám marad rá a munka és a család mellett.

Milyen blogokat olvas?

A blogolás közösségi vonatkozásait nem nagyon ápolom, mert nincs rá időm. Így azokat a blogokat olvasom elsősorban, amiken hasznos, illetve használható információkhoz jutok, például a Vatikáni Figyelő szempontjából. Nem azért, hogy más blogokról vegyem át az anyagokat – az sem volna egyszerűbb, mint önállóan írni a témáról –, hanem mert azok adott esetben olyan forrásokhoz vezetnek el, amiket máskülönben nehéz volna összeszedni. Például olasz nyelven alapvető segédeszköz a Blog degli Amici di Papa Ratzinger, ami a pápával, a főbb egyházi témákkal kapcsolatos legfontosabb olasz, de néha más nyelvű újságcikkeket szedi össze (egyfajta sajtófigyelő). Emellett számos mértékadó és hasznos katolikus blog linkjét is tartalmazza, amelyek közül szintén szívesen szemezgetek.

Ön részt vett a vatikáni bloggertalálkozón. Hozott valamilyen változásokat a blog az egyházi média életébe?

Nagy élmény volt, hogy májusban meghívtak a vatikáni blogtalálkozóra, s így a magyar blogoszféra is jelen lehetett ezen a szép nemzetközi találkozón. A blog bizonyos értelemben a média egyik válfaja, így az egyházi média is ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket. Kötetlenebb, adott esetben személyesebb, ugyanakkor igény szerint elmélyültebb, téma-specifikus lehet: lehet szakosodni liturgiára, történelemre, lelkiségre stb. Sokhelyütt visszaköszön a gondolat, hogy XVI. Benedek pápasága alatt váltak a blogok igazán tényezővé a katolikus médián belül. Mégpedig azért, mert nem egyszer gyorsabban, hatékonyabban és lelkesebben léptek olyan esetekben, amikor a pápát, vagy általában az Egyházat támadás érte a médián keresztül. Mindenekelőtt azzal, hogy katolikus szemszögből megmagyarázták a dolgokat, ami szerintem elsősorban a hívek számára lehet fontos: legyen hol találkozniuk a hírek, események, „botrányok” katolikus olvasatával is. Lehetőleg minél gyorsabban. Hogy az egyéb média csúsztatásai ne tudják megingatni hitüket.

Vatikáni Figyelő írásait rendszeresen közölni szokta a Magyar Kurír is.

Szilvay Gergely/Magyar Kurír

Az előző három rész:
Creative Minority Report
La Vigna del Signore
Whispers in the Loggia