Blogfigyelő: Ravasi bíboros útra kelt az internet galaxisában

Nézőpont – 2011. október 12., szerda | 12:21

Blogot indított Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. Internetes naplójának mottója Konfuciusztól származik: „fontosabb, hogy meggyújtsunk egy kicsiny gyertyát, mint hogy átkozzuk a sötétséget.”

A bíboros első bejegyzésében azt magyarázza, miért döntött úgy, hogy fejest ugrik az internet óceánjában, ebben a folyamatosan változó, fejlődő világban. Ehhez is egy idézetet hív segítségül, amely Jean Guitton francia filozófustól származik: „amikor az ember már nem keres, elveszíti azt is, amit addig talált. Ezzel ellentétben minél többet keres, annál többet talál.”

Ravasi megvallja, hogy nem szeretne hűtlen lenni az írott sajtóhoz, de ezzel a modern kommunikációs formával meg akarja szólítani az új generációkat is, mert ők az internet galaxisának fáradhatatlan utazói. Tisztában van azzal, hogy a blog nem egyfajta mikrofon, hanem inkább a párbeszéd, a közös keresés útja. Olyan út, amelyen csak úgy lehet előre menni, ha egyre több útitársat találunk magunknak.

Célja, hogy szembenézzen napjaink kihívásaival, történéseivel, nyitott legyen az újdonságok, a különféle kultúrák felé. Kérdéseket vet fel, benyomásokat közöl, értékel, és reméli, hogy egyre szélesebb réteghez jutnak majd el gondolatai.

A bíboros blogját itt olvashatják.

Az előző három rész:
Orbis Catholicus
Inter vestibulum et altare
Vatikáni Figyelő 

Magyar Kurír

(tzs)