Blogfigyelő: spanyol liturgikus hagyományok és egyházi kultúra

Nézőpont – 2011. szeptember 24., szombat | 9:43

Célba lövő papok, régi körmenetek, liturgikus kiskanál, püspöknek beöltöztetett gyerekek. Az Inter vestibulum et altare a spanyol világ egykori egyházi kultúráját és liturgikus hagyományait, katolikus életét mutatja be.

Egyházi kultúra és hispán liturgikus hagyományok – hirdeti az Inter vestibulum et altare blog tételmondata. A blog írója Pablo Pomar történész, akinek szakterülete a modern kor egyházi építészete, és annak kapcsolata a liturgiával. Pomar egyben a spanyol egyház liturgiáról szóló honlapnak is a szerkesztője (Ceremonia y rúbrica de la Iglesia española), és a sevillai érsekség liturgikus intézetének professzora.

A blog leginkább régi fényképek segítségével mutatja be az egykori hispán katolikus kultúrát, egyházi életet, a liturgiát. A legutolsó bejegyzésben például két, egy falusi búcsúban célba lövő papokról készült fényképet tesz közzé a szerző. Egy másik posztban Julián Maríasnak a La Vanguardia című lap 1978. november elsejei számában közzé tett cikkét közli újra, melynek címe: A pápa a sedia gestatoria és a televízió között. Ebben a szerző a tiara elhagyásáról értekezik, és azt fejtegeti, hogy régen a pápa távoli embernek tűnt, de a tévé megjelenésével milliókhoz kerülhet közel, viszont a kor nyelvén kell szólnia.

Megtekinthetünk néhány, 1921-ben készült felvételt is, magyarázattal ellátva, amelyek egy san sebastiani Corpus Christi-körmenetet ábrázolnak; vagy épp vizcayai papokról készült fényképeket, 1919-ből. Ugyancsak beleleshetünk egy virágvasárnapi pálmás felvonulásba. Egy érdekes vitáról is olvashatunk: a 18. században arról folyt a vita, hogy vajon ki lehessen-e tenni a feszületet az oltárra a mise közben? Megismerhetjük a liturgikus kanál mibenlétét is, amelyet a keleti egyházakban a mai napig használnak áldozáskor, de a latin rítusban is fel-felbukkant. Ugyancsak olvashatunk Szent Gergely miséjéről vagy XII. Piusz pápa koronázásának 1950-es évfordulójának megünnepléséről Santiago de Compostelában.

Vagy épp arról a középkori és az újkorban sem kihalt szokásról, hogy gyermekeket öltöztettek be püspöknek és papoknak. Utóbbi fotók Montserratból származnak. Ugyancsak megismerkedhetünk a Spanyolországban nagy népszerűségnek örvendő, igen látványos nagyheti és húsvéti körmenetekkel is, és a spanyol prelátusi viseletek eltéréseivel.

Az előző három rész:
Vatikáni Figyelő
Creative Minority Report
La Vigna del Signore 

Szilvay Gergely/Magyar Kurír