Bodajkra zarándokoltak a Székesfehérvári Egyházmegye papjai

Hazai – 2016. augusztus 26., péntek | 18:15

A lelkipásztori szeretet és a hívek viszontszeretete volt a Székesfehérvári Egyházmegye papjai augusztus 25-i bodajki zarándoklatának témája.


KÉPGALÉRIA –  Klikk a képre!

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett papi zarándoklat a zsolozsma imádsága és a főpásztori köszöntő után Ugrits Tamás pápai káplán, püspöki irodaigazgató előadásával kezdődött.  A lelkipásztori szeretet Isten országának építésében való alapvető szerepéről szólt. Ugrits Tamás elmondta, ahhoz, hogy a pap lelkipásztori szeretettel tudja vezetni a rábízottakat, kiemelten fontos a hívekért mondott ima, a hittel megalapozott tanítás, a szentségek kiszolgáltatása, a személyes jelenlét és a segítő munkatársak elfogadása.

Hajdú Ferenc provikárius, érdi plébános a közösséget szolgáló papi szeretetről tett személyes tanúságot, arról, hogy az Istenhez közel kerülő lelkipásztor a híveit is közel viszi az Úrhoz.

Mórocz Tamás bodajki plébános a hívek szeretetének elfogadásáról beszélt, amire úgy tekint mint Isten szeretetének megnyilvánulására. Arról is szó esett, hogyan válik szerethetővé a plébános, aki odafigyel hívei sorsára, s az idejét ajándékozza nekik.

Hutóczky Béla szigetszentmiklósi és Bohn István törökbálinti plébános egyaránt hangsúlyozták előadásukban, mennyire fontos az értő és szerető papi jelenlét a hívek körében, valamint az Isten igéjére alapozott tanítás. Emellett nélkülözhetetlen a szentségek kiszolgáltatásában, vagyis a közös ünneplésben megnyilvánuló isteni szeretet átadása.

Spányi Antal megyéspüspök Prohászka Ottokár gondolata nyomán kiemelte: egyre nagyobb – személyes és közösségi – apostoli elköteleződésre és megújult, nagylelkű lelkipásztori szeretetre van szükség. Az egyházban a papoknak és hívőknek újra és mélyen át kell érezniük örök küldetésük felelősségét, vagyis azt, hogy joguk és kötelességük minden emberhez eljuttatni az evangéliumot – azokhoz, akik még nem ismerik Krisztust, és még nem részesültek az Ő üdvözítő ajándékaiban. Lelkipásztori szeretettel kell elvezetni őket a Mennyei Atyához.

Az idei zarándoklat középpontjában is a záró szentmise állt, amelyben a papság közös imában ajánlotta fel magát ismét a bodajki Segítő Szűzanyának. „Esdd ki számunkra Isten őszinte és igaz szeretetét és önmagunk helyes szeretetét, győzelmet a kísértésekben, kitartást a jócselekedetekben és szent buzgóságot az egyház papi rendünknek megfelelő szolgálatában” – hangzott el az imában.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria