Böjte Csaba az erdélyi katolikusok legféltettebb kincsét vitte Egyiptomba

2017. november 24. péntek 22:35

Egyiptomban tartózkodik Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita és Hölvényi György európai parlamenti képviselő. Azért utaztak ki, hogy találkozzanak a helyi kopt közösséggel és vezetőikkel, illetve hogy segítséget nyújtsanak a nehéz helyzetben lévő keresztényeknek.

Böjte Csaba kanadai útjáról érkezett Egyiptomba, ahová megérkezett a csíksomlyói Szűzanya-szobor általa adományként hozott másolata is, melyet november 24-én egy egyiptomi kopt árvaháznak adományoztak. Az alkotás elkészítését a dévai árvák által készített rajzok eladásából befolyó összegből finanszírozták.

Böjte Csaba az alábbiakat írta egyiptomi útjáról a Facebook-oldalán:

Ülök a repülőn, alattam már feltűnik Afrika földje, Kairó, a rendezett osztrák táj után már itt a magasból is látszik, hogy egy más világ felé közeledünk! Soha nem vágytam Egyiptomba, de most, hogy a világ megbolydult és oly sok menekült érkezik Afrikából, nagy-nagy alázattal én is útra keltem, mert úgy érzem, hogy el kell indulni, meg kell ismerni azt a világot, amelyben élek én, és amelyben a gyermekeink is élni fognak!

Útra keltem, mert egyfelől oly sok felületes, előítéletekre alapozó véleményt hallok nap mint nap, ezért próbálok valós forrásokból ismereteket meríteni! Másfelől úgy gondolom, hogy súlyos gondok, problémák vannak, és emberi számítások szerint a jövő még nagyon sok kihívás elé fog állítani bennünket, melyeket nem lehet elkerülni, szőnyeg alá seperni! Mi, felnőttek gyermekeinknek oly sokszor mondogatjuk, hogy nem nyafogni kell a feladat mellett, hanem neki kell állni és meg kell azt oldani, mert egészen biztos, hogy Isten olyan problémát nem zúdít a nyakunkba, melyekre nincs jó megoldás!

Nem tudom az utat, nem látom az irányt, csak azt tudom biztosan, hogy ha összekulcsolom imára a kezem, ugyanaz az Isten hallgat rám figyelmesen, mind aki meghallgatja az imádkozó muszlim testvéreimet is! Ezért itt, Egyiptomban, a kopt keresztények között is, de a muszlim testvéreim között is nagyon sokat szeretnék imádkozni!

Alázattal, Istenre figyelő lélekkel, Csaba testvér

***

Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesek, Hölvényi György, az Európai Parlament képviselője, valamint a Duna World tévécsatorna két munkatársa legutóbb Irakba látogattak május 6. és 9. között az üldözött keresztényekhez.

Hazatérte után a ferences szerzetes kérdésünkre a következőképpen foglalta össze utazásának tapasztalatait: „Az ő üzenetük a számunkra nem az összeesküvés, nem a bosszú, a vádaskodás, hanem az, hogy olajfát ültetünk vérrel áztatott szülőföldünkre. Mert hiszünk a jövőben, hisszük azt, hogy ennek a termését gyermekeink majd együtt el fogják fogyasztani. Egyfelől hihetetlenül törékeny, sebezhető a világunk. Másfelől meg kell tanulni nem nyafogni, hanem építeni.”

Forrás: Böjte Csaba Facebook-oldala

Fotó: Böjte Csaba és Hölvényi György Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda