Boldog Alojzije Stepinac bíboros, zágrábi érsek életéről tanácskoztak a Vatikánban

2017. július 15. szombat 19:01

Július 12-én és 13-án a vatikáni Szent Márta-házban hatodik és egyben utolsó ülését tartotta az a vegyes szakbizottság, amelyet horvát katolikus és szerb ortodox szakemberek alkottak. Az összejövetelt Bernard Ardura, a Történelmi Tudományok Pápai Bizottságának elnöke vezette.

A bizottságot azzal a céllal hozták létre, hogy megvizsgálják Boldog Alojzije Stepinac bíboros, zágrábi érsek élettörténetét.

A bizottság tudományos történeti feltáró munkát végez, és nem befolyásolja Stepinac bíboros szentté avatási eljárását. Boldog Stepinac 1937-től kezdve volt Zágráb érseke. 1946-ban, Tito kommunista rezsimje letartóztatta. Az ellene lefolytatott bírósági eljárás során háborús bűnösnek nyilvánították. Azzal vádolták, hogy 1941 és 1945 között együttműködött az akkor hatalmon lévő nácibarát usztasa rezsimmel, támogatta a szerbek, zsidók, cigányok lemészárlását. 1946. október 11-én 16 évi szabadságvesztésre és kényszermunkára ítélték. Büntetését először börtönben, majd később házi őrizetben töltötte. Zágráb hős püspökét XII. Piusz pápa 1953-ban kreálta bíborossá. 1960-ban halt meg. Testének exhumálása után orvosi vizsgálat megállapította, hogy a hitvalló bíborost ellenségei megmérgezték. II. János Pál pápa 1998-ban iktatta a boldogok sorába, ami szerb körökben ellenállást váltott ki.

A Zágráb megyei bíróság tavaly július 22-én semmisnek nyilvánította a 70 évvel ezelőtt hozott ítéletet. 1992-ben a horvát parlament jelképesen már elítélte az 1946-ban lefolytatott pert és a bíróság döntését.

A szakbizottság hatodik, utolsó üléséről kiadott közlemény leszögezi: a bizottság tagjai a kutatómunka kezdetétől tudatában vannak, hogy Boldog Stepinac bíboros szentté avatása kizárólag a pápa illetékességi körébe tartozik. Ugyanakkor elismerik, hogy ma már az Egyháznak is megvannak a kritériumai egy szentté avatási eljáráshoz. A bizottság tagjai azt is elismerik, hogy munkájuk lehetővé tette az első világháborútól 1960-ig, a bíboros haláláig terjedő történelem jobb megismerését; továbbá teljesebb fénybe állították egy jelentős katolikus lelkipásztor életét és szolgálatát a történelem különösen zaklatott időszakában. Lezárult a különböző események, tények, iratok, állásfoglalások új értelmezése. Stepinac bíboros esetében a horvát katolikusok és a szerb ortodoxok értelmezése továbbra is eltérő.

A közös közlemény úgy fogalmaz: Stepinac bíboros életének tanulmányozása megtanít bennünket arra, hogy valamennyi egyház hívei kegyetlen üldöztetést szenvedtek, és megvannak saját vértanúik és hitvallóik. Ezzel kapcsolatban a bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy esetleg a jövőben is együttműködnek a két egyház (katolikus és ortodox) vértanúi és hitvallói emlékezetének kutatásában.

Amikor 1998-ban II. János Pál az oltár dicsőségére emelte Stepinac bíborost, kifejtette, hogy nem volt a szó szoros értelmében vett vértanú. Halálát a hosszú szenvedések okozták. Életének utolsó 15 évében sorozatos zaklatásnak volt kitéve, amelyek közepette bátran tett tanúságot az evangéliumról és az Egyház egységéről. Boldog Stepinac jól egyesíti alakjában az egész tragédiát, amely a horvát népet és Európát sújtotta a 20. században a gonosz három nagy csapása, a fasizmus, a nácizmus és a kommunizmus által – mondta Szent II. János Pál.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
igen-az-isten-hivasara-papszentelest-unnepeltek-pecsi-szekesegyhazban
Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte.

2018. június 18. hétfő
krisztus-sugarzik-at-rajta-mindszenty-emlekmiset-tartottak-budapesten
Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért.

2018. június 18. hétfő