Budapesten is bemutatta legújabb kiadványát a Fraknói Vilmos egyháztörténeti kutatócsoport

2018. december 15. szombat, 13:46

Róma után Budapesten is bemutatták a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport „Collectanea Studiorum et Textuum” sorozatának „Formularium Ecclesiae Strigoniensis” (Esztergomi formuláskönyv) című kötetét december 13-án a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Az érdeklődőket Tusor Péter, a Fraknói Kutatócsoport vezetője köszöntötte, aki kiemelte a középkori egyházjogi mintaszövegeket, formulákat tartalmazó kötet megszületéséhez vezető kutatási projekt mintaszerűségét. Hangsúlyozta, hogy a munka kereteit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Erdő Péter bíboros által 1999-ben alapított Egyháztörténeti Kutatócsoportja biztosította, melynek része a Fraknói Kutatócsoport. Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt húsz év tudományos eredményei nyomán lehetőve válik az Egyháztörténeti Intézet megalapítása a katolikus egyetemen.

Az elkészült kötetet elsőként Solymosi László történész méltatta. Előadásában először a formuláskönyv-kutatást ismertette, kiemelve Kovachich Márton György és Bónis György munkásságát. Solymosi László hangsúlyozta, hogy a bemutatott forráskiadvány az Esztergomi formuláskönyv két szöveghagyományát tartalmazza. A kötet tartalmával kapcsolatban felsorolt több, formuláskönyvekben előforduló tematikát, majd hangsúlyozta, hogy minden Esztergom lelki joghatósága alá tartozó területre és intézményre vonatkozó ügyről olvashatunk a kötetben. Zárásként a három bevezető tanulmányról szólt, melyeket Erdő Péter bíboros, Szovák Kornél és Sarbak Gábor történészek írtak.

C. Tóth Norbert méltatása elején kijelentette: véleménye szerint a kiadott forrás sokkal több, mint formuláskönyv, hiszen nem csak az egyházi bíráskodáshoz kapcsolódó iratok vannak benne. Elmondta, bár a formuláskönyv keletkezési idejét jól ismerjük, a kötet korábban kiadott okleveleket is tartalmaz. Zárásként kiemelte, a kötet összeállítása hatalmas munka volt, de még nagyobb munka vár a kötet feldolgozására, elemzésére vállalkozó kutatók számára.

Ezt követően Erdő Péter bíboros, prímás beszélt a kötet kánonjogi vonatkozásairól. Felszólalásában arra kereste a választ, hogy mi indokolhatta a belső használatra készült egyházjogi formuláskönyv két változatban való elkészítését. Kitért az egyházi bíróságok szerkezetének régiónként eltérő változásaira, s arra, hogy a Nyugat-Európában elterjedő officiális bíróságokkal ellentétben Magyarországon maguk a vikáriusok töltötték be azokat a feladatokat is, amelyek máshol az officiális feladatkörébe tartoztak – ezzel Magyarország a mediterrán típusú berendezkedéshez tartozott.

A bíboros kiemelte a formuláskönyv okleveleinek többször előforduló, ismert kánonjogi szerzőkre való utalását, melyek beazonosítása rávilágít az okleveleket fogalmazók pontos jogi ismereteire, műveltségeire – melyeket alapos feltevése szerint néhány esetben már ősnyomtatvány formájában ismertek. Szólt továbbá a kánonjogi források meghatározásának módszertani kihívásairól, időközben tett újabb szöveghely-azonosításairól.

Végül a kötet másik szerkesztője, Szovák Kornél ismertette a források izgalmas adatait. Tolnai Máté egykori pannonhalmi apát erkölcsi bizonyítványának példájával szemléltette, hogy a formuláskönyv egyes darabjai értékes forrásai a bencés rendi reformnak. Ezt követően két, a 16. század eleji Magyarország forráshelyzetéről, illetve az ekkor a vikáriusi bíróság irodájában használt latin nyelv minőségéről és eredetéről beszélt. Előbbi kapcsán úgy gondolja, a keletkezett források döntően személyes jellege miatt a keletkezett középkori anyagnak csak 0,5–1 százaléka maradt fenn. A latin nyelvezettel kapcsolatban kiderült, hogy egy rendkívüli módon stilizált, retorikai elemekkel díszített nyelvet használtak, amely a késő antikvitás nyelvezete.

Tusor Péter köszönetet mondott a szerzőknek, s mindenkinek, aki hozzájárult a kötet megjelenéséhez. Elmondta, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre a gyűjtemény második kiadása is megjelenik a Gondolat Kiadónál. A kötet bevezető tanulmánya és mutatója a kutatócsoport honlapján érhető el. 

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport

Fotó: Kanász Viktor

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle