Budapestre és Szegedre látogattak a Pápai Szalézi Egyetem diákjai

2018. április 12. csütörtök 09:00

Április 3. és 6. között Magyarországra látogatott a Pápai Szalézi Egyetem nyolc végzős hallgatója és Ubaldo Montisci, az intézmény Kateketikai és Ifjúságpasztorációs Tanszékét vezető professzor.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A posztgraduális képzésben részt vevő papok, szerzetesek tanulmányi útjukon Budapest mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe is ellátogattak.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Főfelügyelőségének Irodájában szervezett találkozón Udvardy György, mint az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke, ismertette a Magyar Katolikus Egyház katekézisgyakorlatát, és azt a pasztorális közeget, melyben a hitoktatás zajlik. Előadásában kitért a hitoktatók, a családok és a plébániai közösségek jellemzőire, az előttük álló kihívásokra és a magyar egyház jövőbeli feladataira. Kiemelte: az adatok tükrében mind a vallásgyakorlat, mind pedig a hitre nevelés tekintetében reménykeltő számokkal találkozunk.

Bárány Béla hitoktatási referens a nagyvárosi hitoktatás jellemzői mellett bemutatta a katakéták pasztorációjának főbb elemeit: beszélt a szakmai anyagokról, a lelki kísérésről és a személyes fejlődést segítő programokról.

Kató Csaba, a főfelügyelőség vezető munkatársa a katekumenátus intézményének hazai tapasztalatairól tartott előadást, majd röviden bemutatta a főegyházmegye irodájának területi és szakmai struktúráját.

A kétnapos program a szegedi Gál Ferenc Főiskolán folytatódott, ahol Kozma Gábor, az intézmény rektora ismertette a felsőoktatási keretek között történő katekétaképzés főbb szempontjait, majd kitért arra a szegedi modellre, melynek hangsúlyos elemei a közösségfejlesztés, a módszertani nevelés, valamint a gyakorlatok alkalmával megvalósuló mentori jelenlét.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodájának munkatársai – Szalainé Milasin Katalin és Vargáné Bögi Veronika – bemutatták a Szent Barnabás Mentor Program céljait és kialakulásának történetét, a szakmai képzés felépítését; végül az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva beszéltek a jövőbeli fejlesztés lehetőségeiről is.

A főiskola Glattfelder termében rendezett találkozó lehetőséget adott a magyar katekétákkal való találkozásra. Délután a vendégek a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskolába látogatva a hitre nevelés és az iskolai hitoktatás helyi sajátosságaival ismerkedhettek meg.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye kateketikai irodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat