Chavez bíboros szerint közeleg Oscar Romero szentté avatása

2018. február 24. szombat 12:00

2015-ben avatták boldoggá az 1980-ban meggyilkolt San Salvador-i érseket. Gregorio Rosa Chavez bíboros arra számít, hogy hamarosan szentté avatják Oscar Romerót – ami a főpásztor szerint fontos üzenet lenne a salvadoriak számára.

Gregorio Rosa Chavez salvadori bíboros szavai szerint nyilvánvalóan közel van már az 1980-ban meggyilkolt salvadori érsek, Oscar Arnulfo Romero szentté avatása. A főpásztor szerint rövidesen megszületik a szükséges döntés. „Tudom, hogy hamarosan megtörténik” – idézte Chavez bíborost a La Prensa Grafica napilap február 21-én, kedden, egy spanyol hírportálra hivatkozva.

Gregorio Rosa Chavez szerint Romero érsek szentté avatása fontos üzenet lenne a salvadori nép számára: megmutatná, hogy a lehetetlennek tűnő dolgok mégis lehetségesek. Emlékeztetett: az orvosok megvizsgáltak egy, a kanonizációhoz szükséges csodát.

Az eljárás jó úton halad. Az utolsó szó azonban Ferenc pápát illeti – szögezte le a salvadori bíboros. A korábban már nyilvánosságra hozott csodával kapcsolatban elmondta: egy várandós nő csodálatos gyógyulásáról van szó, akinek – az orvosi vélemények alapján – a gyermekével együtt semmi esélye nem volt a túlélésre. Az anya és gyermeke orvosilag megmagyarázhatatlan módon mégis életben maradt.

* * *

Mint ismeretes, Oscar Arnulfo Romero San Salvador-i érseket 1980. március 24-én, a szentmise bemutatása közben, az oltárnál lőtték le Salvador fővárosában. A szegényekért és a jogfosztottakért való fellépése miatt a főpásztor különös tiszteletnek örvendett Latin-Amerikában. Elkötelezettsége miatt reakciós körök gyűlöletét vonta magára. Gyilkosát a nacionalista párt vezetője bízta meg a merénylettel, mert Romero érsek szót emelt amiatt, hogy a hadsereg erőszakoskodott a szegényekkel.

Az 1917. augusztus 15-én született Oscar Arnulfo Romerót 2015 májusában avatták boldoggá.

Forrás: Katholisch.de; KNA

Fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír
(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök