Családkongresszust tartottak Máriabesnyőn - VIDEÓVAL

2014. november 15. szombat 16:48

„Legyünk örvendező keresztények, akik vonzóvá tudják tenni a család értékét” – fogalmazott Bíró László püspök a családpasztorációval foglalkozó papok, világiak és házaspárok november 13-15. között tartott 21. családkongresszusán Gödöllő-Máriabesnyőn.

„Semmi sem győzhet, csak az igazság, semmi sem boldogíthat, csak a szeretet” – e Szent Ágostontól kölcsönzött mottóval rendezte meg 21. családkongresszusát a gödöllő-máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban a Magyar Katolikus Családegyesület. A jelmondat arra hívja fel a figyelmet, hogy keressük az igazságot és a családok boldogságához vezető utat – fogalmazta meg Bíró László családreferens püspök.

A kongresszus november 13-án tartott megnyitó ünnepségén Beer Miklós és Bíró László püspök, valamint Turai János, a lelkigyakorlatos ház igazgatója köszöntötték a megjelenteket.

A tanácskozás első napjának kiemelt témája volt a házas lelkiség, Palánki Ferenc egri segédpüspök előadása adott útmutatást a résztvevőknek.

Veresné Novák Katalin család- és ijúságügyért felelős államtitkár beszélt a magyar családpolitika kérdéseiről.

A csütörtöki nap fóruma a keresztény értékrend érvényesüléséért való összefogás támáját helyezte a középpontba.

A pénteki napon Barna Gábor előadását hallhatták a résztvevők Bálint Sándorról, a házastársi hűség példaképéről, akinek folyik a boldoggá avatási eljárása.


Kerekasztal-beszélgetéseket tartottak a Katolikus Karitász és a családpasztoráció közötti kapcsolatról: a káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia képviseletében Dyekiss Emilné, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász részéről Tuczainé Régvári Marietta, a Győri Egyházmegye karitászcsoportja képviseletében Pappné Szerencsi Marietta és Szabó György, a kispesti karitász részéről pedig Szigetvári Györgyné vettek részt a Tomka Ferenc által moderált beszélgetésen. Segíteni kell a családokat, szükség van a karitász szolgálatára – indokolta a témaválasztást Bíró László. A beszélgetés során az karitász munkatársai az egyházmegyéjükben működő jó gyakorlatokat mutatták be.

Az esti kerekasztal meghívottjai a családmozgalmak voltak. Az Antióchia, a Családok Jézusban, END, Fokoláré, Házas Hétvége, MÉCS, Schönstatt mozgalom képviselői a családmozgalmak előtt álló kihívásokról, kilátásokról és reményekről szóltak.

Ahogy minden évben, a kongresszus most is foglalkozott a családokat érintő aktuális kérdésekkel. Szabó Ferenc SJ előadásában hallhattak ismertetőt a püspöki szinódusról.

A kongresszus munkáját Bíró László családreferens püspök összegezte. Az ószövetségi Bálám és a szamara történetével kezdte összefoglalóját. Ebben a szamárnak van látó szeme, míg Bálám, az Úr prófétája a nem látó. A nem látó veri a látót, a szólni nem tudó megszólal. Az elbeszélés alapján Bíró püspök párhuzamot vont: ma is olyanok beszélnek, kik mögött nem emberek, hanem pénz van. Akiknek mondanivalójuk van, azok nem jelennek meg. Holott ma is „kellenek a szamarak”, akiket bár vernek, kinevetnek, de szélesebben látnak, mint a tömegek – ezzel arra buzdította a családért felelősséget érző és vállaló résztvevőket, hogy legyenek ők, akik közbeszéd tárgyává teszik a család témáját, az egyházon belül is.

Még az egyházon belül is sokan félreértelmezik a családpasztoráció jelentőségét: ma is sok esetben rétegpasztorációnak tartják, holott benne azt az intézményt erősítjük, ami emberileg a jövő letéteményese. Vonzóvá kell tennük a család értékét – mutatott rá a püspök.

A házasodási kedv csökkenése, de az eutanázia legalizálása is ugyanannak a jelenségnek a tünete, a masszív és növekvő meghatározó erejű individualizmusnak. Fő feladatunk ezért a közösségépítés, melyben megélhető az identitás, de a személy fontossága is. A közösség ébren tartja a szolidaritás gondolatát. A közösség mára egzisztenciális szükséggé vált, az egymásra figyelők megmaradnak, a többiek elsodródnak – hangsúlyozta a családpasztorációért felelős püspök.

Hogyan és miben tudunk segíteni? – tette fel a kérdést Bíró püspök. Nem az offenzíva az utunk, amit tehetünk, az az értékközpontú gondolkodás, amelyben saját gazdagságunkat odaadóan, bátran képviseljük. Tanuljunk meg rugalmasnak lenni, vigyázva a bibliai központú állandóságra. Ne a család kríziséről, a gondokról beszéljünk, mert ezzel egyrészt elmélyítjük azt, másrészt azt sugalljuk, hogy maga a család probléma. Kegyelmi időben élünk, ne siránkozzunk – figyelmeztetett a főpásztor. Példának a mozgalmakat állította, akik „nem érnek rá nyavalyogni, teszik a dolgukat”. Kegyelmi meghívásban élünk, legyünk a remény emberei – buzdított. Majd rámutatott: vannak kis és nagy remények, ha csak a kicsi után futunk, agresszívvá válunk és elfáradunk. A nagy remény pozitív építkezést indít el, nem offenzív, hanem értékközpontú.

Bíró püspök végül Ferenc pápa tanításához kapcsolódva adott útmutatást a családpasztorációban dolgozó házaspároknak: keressék az állandóság kultúráját az ideiglenességgel szemben, melyet a találkozás, kapcsolat ad. Válasszák a megbecsülés kultúráját a leselejtezés társadalmi gyakorlatával szemben. Majd arra biztatott: legyenek koherensek, következetesek, haladjanak egyértelműen a helyes irányban. Műveljék az igazság, életszentség, irgalmasság evangelizációját.

A Magyar Katolikus Családegyesület szervezte összejövetelt szentmise zárta, melyet Bíró László püspök a résztvevő paptestvérekkel, köztük Szabó Ferenc SJ atyával mutatott be. Bíró László a bátorítás, buzdítás hangján szólt szentbeszédében a résztvevőhöz. Az örvendező Máriát, a „boldogság asszonyát” állította példaképül a résztvevők elé, és Ferenc pápához kapcsolódva arra buzdított, hogy mi is legyünk a remény emberei, örvendező keresztények. Mi ad okot az örömre? – tette fel a kérdést. Megszületett az, akit évszázadok vártunk, megérkezett az Úr – ez Mária örömének oka, és ez a keresztény ember biztos reménye. Ő az Úr, és ő Emmánuel – mondta Bíró László. Nemcsak az érkező, hanem a velünk lévő Isten. Ezt az örömünket senki nem veheti el, ezt minden felszíni küzdelem ellenére tudnunk kell – figyelmeztetett a püspök. Ugyanakkor rámutatott: Mária öröme tartós, belső öröm. Ezt hívja nyelvünk boldogságnak. Soha nem szabad elfeledni, hogy a belső öröm adja meg a boldogságot.

A Magyar Katolikus Családegyesület (MAKACS) feladata a családpasztorációért felelős püspök munkájának támogatása, elsősorban a technikai, gyakorlati feladatok megoldásával. A MAKACS nyitott az egyházon belüli kezdeményezések és az egész magyar társadalom felé. Feladata az információtovábbítás. Így a családra és a házasságra vonatkozó kiadványok megjelentetése, család témájú körlevelek kiadása, a családot és a házasságot tárgyaló konferenciák, előadások, összejövetelek szervezése, képzések szervezése, tájékoztatás a közösségek, mozgalmak, szervezetek a házaspárokért és a családokért végzett tevékenységéről, családtanácsadó intézmények támogatása, oktatási intézményekben a családi életre-nevelésre és a szülők gondozására szolgáló programok támogatása. Fontosnak tartják továbbá a családok érdekvédelme, az életvédelmet.

Fotó: Thaler Tamás

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek Szántódpusztán július 23-án. A Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt a búcsún, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle