Családpasztorációs konferenciát szervezett a Görögkatolikus Metropólia

2016. május 23. hétfő, 11:40

A Görögkatolikus Metropólia május 21-én történelmi központjában, Hajdúdorogon családpasztorációs konferenciát szervezett.

A szervezők azt a célt tűzték ki, hogy a konferencia résztvevői közösen fogalmazzák meg a görögkatolikus egyház előtt álló feladatokat, kiemelten a családpasztorációs kihívásokat.

A szombati rendezvény a III. imaórával kezdődött, melyet Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója vezetett.

Ezt követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita foglalta össze gondolatait a családszinódus és Ferenc pápa Amoris laetita kezdetű apostoli buzdítása alapján. Azt javasolta, hogy ne csak a templomunkat tegyük otthonosabbá, hanem az otthonunkat is tegyük templomossá.

Az esemény díszvendége Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete volt, aki Egyház a családban – család az Egyházban címmel tartott előadásában saját családi és családpasztorációs tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Többször is idézte Teréz anyát, aki szerint „amelyik család imádkozik, az együtt is marad”.

Ezután Korom József és felesége, Kata, pécsi családreferensek számoltak be az egyházmegyéjükben folyó családpasztoráció kezdeti nehézségeiről és az azt követő föllendülésről, az eredményekről. Véleményük szerint olyan célt kell kitűznünk, amiért érdemes elkötelezni magunkat, és ezáltal értékes közösséget is teremthetünk.

Délután az egyes egyházmegyék megbízottjai adtak beszámolót a korábban kiadott kérdőívek alapján, s igyekeztek megfogalmazni a rövidebb és hosszabb távú célokat a görögkatolikus egyház pasztorációs munkájában.

A záró összegzést Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke tartotta, melyben a családpasztoráció súlypontjait és sajátosságait emelte ki. Hangsúlyozva a nap jelentőségét mindenkit arra buzdított, hogy a konferencia hozzon valóságos paradigmaváltást, amelyben a görögkatolikus egyház az eddigieknél sokkal nagyobb figyelemmel fordul a családok felé, még jobban ügyel a családi értékek megtalálására és megélésére. A napot a paraklisz (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához – a szerk.) éneklésével fejezték be, melyet Atanáz püspök javaslatára az éppen névnapját ünneplő Keresztes Szilárd püspökért és egész magyar görögkatolikus egyházért ajánlottak fel.

Forrás és fotó: Görögkatolikus Metropólia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle