Csapody Vera botanikusnak állít emléket Szekeres Erzsébet kiállítása Székesfehérváron

Kultúra – 2024. április 14., vasárnap | 15:00

Április 5-én nyílt meg Szekeres Erzsébet Magyar Örökség- és Pro Cultura Christina-díjas textilművész tárlata Virágba boruló örökségünk címmel Székesfehérváron, a Szent Korona Galéria kiállítóterében. A kiállítás egyben tisztelgés Csapody Vera botanikus emléke előtt is. A megnyitón Spányi Antal megyéspüspök mondott köszöntőt.

Szekeres Erzsébet textilművészről szólva a főpásztor úgy nyilatkozott: „Alkotásaival bennünket gazdagít, szívünket gyógyítja.”

„Minden igaz alkotásnak küldetése gazdagsággá válni, másokat a teljesség felé segíteni – fogalmazott Spányi Antal püspök. – Ezek a kincsek lelhetők fel Szekeres Erzsébet jóra és szépre, igazra és hitre, magyarságra és emberségre fogékony lelkében, és lelkéből fakadó gyönyörűséges alkotásaiban.”

„Gazdagítani akar, mert ez a célja, értelme művészetének. Alkotásai gyönyörködtetnek és tanítanak.

Ma ezen a kiállításon új csodákkal találkozhatunk, új szépségek gyógyítják szemünk látását, szívünk sok hazugságtól sebzettségét. Találkozunk a Teremtő Istennel, aki csodálatos gazdagsággal, a teremtmények szinte végtelen sokféleségével hintette tele az embernek ajándékba készített világot.

Ezek között lépten-nyomon ott látjuk a növényeket, melyeket szívesen viszünk otthonunkba, hogy díszítsék lakásunkat, és felelősséggel védjük, őrizzük őket a természetben. Igaz a régi mondás: az a jó bolond, aki, ha van egy szelet kenyere, azt ketté töri, és a felét elcseréli egy szál virágra, mert a szívnek is szüksége van a szépre mint táplálékra.

Találkozunk Csapody Vera kivételes lelkével, aki Istentől kapott tehetségével tudta az Isten teremtményeit lerajzolni, hogy azon minden ismertetőjegy felismerhető, és ezáltal megtanulható, akinek lelkében – mint az Úrtól kapott ajándék – ott volt a természet szépségének látása, annak minden gazdagsága.

A teremtett szépség jelen van az egész életünkben. Ott van rajzainkban, használati tárgyainkat díszítik, látjuk a református templomok festett díszítéseiben, a fejfák emlékezésre hívó motívumaiban – mondta a megyéspüspök. – Szekeres Erzsébet kiállítása az Istentől teremtett szépséges növényeken keresztül örvendeztet meg bennünket, hiszen szerinte az igazi művészet feladata, hogy mosolyt fakasszon az arcokra, hogy derűt hozzon az életbe; hogy felemeljen, hogy megtanítson látni, hogy gyógyítsa az életben kapott sebeket, hogy szépséggel és reménységgel töltse meg szívünket-lelkünket.”

Köszöntő beszéde után Spányi Antal püspök áldást kért Szekeres Erzsébetre.

Dávid Zsuzsa színházrendező tolmácsolásában Kovács Gergelyné kultúrtörténész gondolatai is elhangzottak.

Szekeres Erzsébet textilművész munkájának fő forrása a magyar népművészet, különösen a magyar népballada, népdal és a népmese világa. Ezúttal azonban Csapody Vera botanikus munkássága előtt tisztelegnek a művésznő alkotásai, Szekeres Erzsébet ugyanis okleveles mezőgazdasági mérnök volt, aki a botanikusnő tudását is felhasználva foglalkozott gyógynövényekkel. „A legtöbb alkotást az elmúlt három évben készítettem, súlyos betegségem alatt. A fájdalmat tulajdonképpen a virágok festésével próbáltam enyhíteni. Mindenkinek azt tudom mondani, hogy a kétkezi munka és az agy fényesítésénél fontosabb nincs. Nemcsak olvasni kell, hanem meg kell látnunk a környezetünket, amerre járunk. Nézzünk a lábunk alá, mert az a kicsiny kis zuzmó és moha, az is valami csoda, Isten csodája. Ezekre vigyáznunk kell, és őriznünk akkor, amikor földünket az emberiség folyamatosan károsítja. Mert ezek a növények tulajdonképpen olyanok, mint a Teremtőnk mosolya” – mondta Dávid Zsuzsa a megnyitón.

A Virágba boruló örökségünk tárlaton láthatók a 2001 és 2005 között csomózott szőnyegek, amelyeket apai nagyanyja tiszteletére készített a művésznő a Kertem virágai sorozatban; mellettük nyolc szövött gobelint is láthatunk, amelyek szintén az elmúlt három évben készültek a gyógynövényekkel együtt. Varrott textíliák is megjelennek a kiállításon, valamint akvarellek is bemutatják a gyógynövények, fűszernövények, kertek és vadvirágok csodáit.

A megnyitón Berki Lilla népdalénekes, népiénektanár és Varró János népzenész a Béres József által kiadott Szép magyar ének daloskönyvéből adtak elő. Virágokról szóló műsorukkal emelték a tárlat művészi élményét.

A tárlat május 17-ig várja az érdeklődőket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában.

Képek: Kovács Marcell

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye/Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria