Digitalizálták a lilienfeldi apátság fontos középkori kéziratait

2017. április 29. szombat 20:21

Ausztria apátságai közül elsőként vállalkozott arra a lilienfeldi ciszterci kolostor, hogy a rendi levéltár tulajdonában levő teljes középkori kéziratállományt digitalizálják, biztosítva az interneten való elérhetőségüket.

A digitalizálás összesen 229 kéziratot érint: köztük régi Biblia-kiadásokat, liturgikus könyveket, teológiai írásokat – jeles egyházi szerzők, így Ambrosius, Szent Ágoston, Clairvaux-i Szent Bernát, Nagy Szent Albert és Aquinói Szent Tamás egyes műveit mostantól azonnal megkereshetjük és letölthetjük a manuscripta.at weboldalon. A hírt a Sankt Pölten-i püspökség sajtószolgálata közölte április 25-én.

A többnyire a 12–14. században született írásokat a Sankt Pölten-i püspökség levéltárával együttműködve rögzítették elektronikus formában. A közös munkáról Irene Rabl, a lilienfeldi apátság levéltárosa, Thomas Aigner, a Sankt Pölten-i püspökség levéltárának igazgatója és Matthäus Nimmervoll lilienfeldi ciszterci apát számolt be a honlap ünnepélyes elindításakor. A ciszterci apátság perjele, Pius Maurer kiemelte, hogy a középkori kéziratokhoz való virtuális hozzáférés jelentősen megkönnyíti majd a szövegek tudományos vizsgálatát.

A manuscripta.at elnevezésű internetes oldalt, amelyen számos levéltár teljes anyagának elektronikus változatát megtalálhatjuk, az Osztrák Tudományos Akadémia Középkortudományi Intézete működteti. A kezdeményezők a levéltári kéziratok központi nyilvántartási és keresőeszközét kívánják elindítani ezzel a portállal Ausztriában.

A lilienfeldi apátság levéltárában őrzött középkori kéziratokat itt tanulmányozhatják az érdeklődők.

Forrás és kép: Kathpress.at

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
eger-diszpolgara-lett-ternyak-csaba-egri-ersek
Eger díszpolgára lett Ternyák Csaba egri érsek

Augusztus 20-án Eger városi ünnepségén díszpolgári címet kapott Ternyák Csaba egri érsek, a főegyházmegye 81. főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagja.

2017. augusztus 21. hétfő
megteresre-es-megujulasra-hivott-veres-andras-budapesten-allamalapito-szent-kiralyunk-unnepen
Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti zsúfolásig megtelt téren. A szentmise szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

2017. augusztus 20. vasárnap