Digitalizálták a lilienfeldi apátság fontos középkori kéziratait

2017. április 29. szombat 20:21

Ausztria apátságai közül elsőként vállalkozott arra a lilienfeldi ciszterci kolostor, hogy a rendi levéltár tulajdonában levő teljes középkori kéziratállományt digitalizálják, biztosítva az interneten való elérhetőségüket.

A digitalizálás összesen 229 kéziratot érint: köztük régi Biblia-kiadásokat, liturgikus könyveket, teológiai írásokat – jeles egyházi szerzők, így Ambrosius, Szent Ágoston, Clairvaux-i Szent Bernát, Nagy Szent Albert és Aquinói Szent Tamás egyes műveit mostantól azonnal megkereshetjük és letölthetjük a manuscripta.at weboldalon. A hírt a Sankt Pölten-i püspökség sajtószolgálata közölte április 25-én.

A többnyire a 12–14. században született írásokat a Sankt Pölten-i püspökség levéltárával együttműködve rögzítették elektronikus formában. A közös munkáról Irene Rabl, a lilienfeldi apátság levéltárosa, Thomas Aigner, a Sankt Pölten-i püspökség levéltárának igazgatója és Matthäus Nimmervoll lilienfeldi ciszterci apát számolt be a honlap ünnepélyes elindításakor. A ciszterci apátság perjele, Pius Maurer kiemelte, hogy a középkori kéziratokhoz való virtuális hozzáférés jelentősen megkönnyíti majd a szövegek tudományos vizsgálatát.

A manuscripta.at elnevezésű internetes oldalt, amelyen számos levéltár teljes anyagának elektronikus változatát megtalálhatjuk, az Osztrák Tudományos Akadémia Középkortudományi Intézete működteti. A kezdeményezők a levéltári kéziratok központi nyilvántartási és keresőeszközét kívánják elindítani ezzel a portállal Ausztriában.

A lilienfeldi apátság levéltárában őrzött középkori kéziratokat itt tanulmányozhatják az érdeklődők.

Forrás és kép: Kathpress.at

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
akit-megalaznak-azt-folmagasztaljak-papi-sorsok-56-utan
Akit megaláznak, azt fölmagasztalják – papi sorsok ’56 után

A Kádár-rezsim egyházpolitikájáról és az 1956-os forradalmat követő megtorlásról rendeztek konferenciát december 15-én az Országház Felsőházi termében. A „Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” című rendezvényen részt vett Veres András, az MKPK elnöke és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

19:59
budapesti-campusszal-bovult-vaci-apor-vilmos-katolikus-foiskola
Budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Új, budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola. Az épületegyüttest Beer Miklós megyéspüspök áldotta meg december 15-én.

17:38