Dunaújvárosi templomablakok

2019. május 12., vasárnap | 17:03

Dunaújváros főterén már több mint tíz éve ott tündököl kortárs építészetünk jeles alkotása, a hatalmas Krisztus Király-plébániatemplom. Ötven méter magas homlokzati toronypárjával messziről hívja látogatóit.

Az Oláh M. Zoltán építész által tervezett 1010 négyzetméter alapterületű templomot kilenc nagyméretű ablak világítja meg, ezáltal a napfény körbeöleli a belső teret. Három ablak a szentély főfaláról árasztja be a napfényt, míg a hajó két oldalfalát három-három nagy ablak töri át.

Az egész ország nagy örömmel ünnepelte a szocialista Sztálinvárosból alakult Dunaújváros pompás térhatású templomának felépítését, amely hosszú éveket vett igénybe a rendszerváltás után, 1992-től a 2008. évi felszentelésig.  A nagyméretű ablakok tervezésekor már az építész is színes ólmozott üvegekkel képzelte el a templom nappali megvilágítását és a belső tér művészi díszítését, hasonlóan a hazai modern templomépítészet 1933-ra elkészült legjelentősebb alkotásához, Árkay Aladár és Bertalan városmajori Jézus Szíve-templomához, amelynek varázslatos belső világát Árkayné Sztehlo Lili üvegablakai teremtik meg. Ám Dunaújvárosban 2008-ban, az építkezés befejezésekor – az anyagiak hiányában – erre nem is gondolhattak.

S ekkor jelent meg Isten küldötteként a bajor vállalkozó, Edmund Meiser, aki a színes üvegablakok elkészítéséhez felajánlotta anyagi segítségét, melyet a dunaújvárosi hívek nagylelkű adományai egészítettek ki. Baltási Nándor plébános atya, aki szerint a pasztorációnak szerves része a magas színvonalú zene- és képzőművészet – ezt igazolják a pusztaszabolcsi Szent Imre-plébániatemplomban a magyar történelem nagyjait megjelenítő, Szinte Gábor festőművész (1928–2012) tervezte színes üvegablakok és a barokk orgonán előadott hangversenysorozatok is –, 2016-ban örömmel kereste fel Bráda Tibor Munkácsy-díjas festő- és üvegművészt a dunaújvárosi ablakok elkészítésére szóló megbízással. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett Bráda Tibor eddigi művészi üvegablak-együttesei Tiszaújváros, Törökbálint, Százhalombatta, Kőbánya, Győr templomaiban és mindenekelőtt Sárospatak bazilikájában nagy biztosítékot jelentettek Dunaújváros számára. A művész mélyen átérezte a plébános által megfogalmazott ikonográfiai programot, amely Jézus Krisztus emberi családja nyomán a magyar szent családokat kívánta a 21. század embere elé állítani. Bráda Tibor feleségével, Deák Ilona festőművésszel és művész lányaikkal közösen magas színvonalú, monumentális művészi alkotást valósítottak meg a már behelyezett három szentélyablakon, amelyek püspöki megáldására 2019. május 18-án kerül sor Edmund Meiser és Dunaújváros polgárainak jelenlétében.

E három pompásan fénylő 7,4 méterszer 4,5 méter nagyságú remekmű a színek harmóniájával, a kompozíciók tisztaságával, a dekoratív formák művészi ritmusával örömteli hangulatot, életet, melegséget lehel a monumentális építészeti térbe. A művész lírai hangvétele mélyen megérinti a templomba belépő embert, és a megjelenített hősök, szentek életpéldájának követésére készteti. Az elkészült ábrázolások és a még csak festményvázlatokon látható további hat színes üvegkép a művészet erejével az Eucharisztia titkában valóságosan jelen lévő Istenhez, minden ember szerető Atyjához emeli a nyitott lelkű látogatót. Ő minden hívő ura és mestere, barátja és tápláléka, orvosa és békessége.

Prokopp Mária

Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. május 5-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle