Egyházi, állami és civil szervezetek megbeszélése a fenntartható fejlődésről

Hazai – 2019. február 15., péntek | 16:37

Az MKPK Caritas in Veritate Bizottságát is meghívták a Parlamentben február 14-én tartott műhelytalálkozóra, melyen a fenntartható fejlődés kérdéseiről, a nemzetközi fejlesztésfinanszírozás kihívásairól gondolkodtak együtt egyházi, állami és civil szervezetek képviselői.

A műhelymunka célja a különböző szereplők közötti párbeszéd, közös gondolkodás és együttműködés elősegítése volt – a fenntartható fejlődés keretrendszerének érvényesítése érdekében.

A Caritas in Veritate Bizottság, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának az Egyház társadalmi tanításáért felelős bizottsága olyan – napjainkban különösen fontos – kérdésekkel foglalkozik, mint a teremtésvédelem, a migráció, a kisebbségek helyzete, a szegénység. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a HAND Szövetség meghívására a Caritas in Veritate Bizottság is képviseltette magát a Parlamentben rendezett csütörtöki találkozón.

Az ENSZ 2015-ben 17 pontban fogalmazott meg fenntartható fejlődési célokat – ezek elérésének érdekében jött létre az AGENDA 2030: e fenntartható fejlődési keretrendszer azt a célt szolgálja, hogy jobb jövőt teremthessünk egész bolygónk, valamint emberek milliárdjai számára. A február 14-i budapesti megbeszélésen elhangzott: az egyes országok – egyedi prioritásaik alapján – nemzeti szinten különböző hangsúlyt fektethetnek e célokra; hogy a megvalósítás során globális, regionális, nemzeti és lokális szinteket lehet bevonni a nemzetközi szervezetektől egészen a helyi önkormányzatokig, civil szervezetekig; valamint hogy egyre nagyobb figyelem irányul a magánszektor ösztönzésére a nemzetközi fejlesztés terén is.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára bemutatta a Hungary Helps projektet, melynek célja, hogy helyben nyújtson támogatást a rászorulóknak kórházak, iskolák alapításával, munkahelyek teremtésével, oktatási ösztöndíjrendszerrel. A projekt nagy hangsúlyt fektet az üldözött keresztények megsegítésére, továbbá arra, hogy az érintett közösségek visszatérhessenek saját hazájukba.

Kurucz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának vezetője kiemelte: a sikeres nemzetközi segítségnyújtás érdekében nagyon fontos, hogy valódi igényeket mérjenek fel és fenntartható megoldási javaslatokat tegyenek, a recipiens kulturális sajátosságait is érzékenyen figyelembe véve.

A fejlesztési igény óriási, és ehhez egyre több pénzre van szükség – mondta  Kiss Judit, az MTA tudományos munkatársa. Hozzátette: minden ország felelősséggel tartozik saját gazdasági és társadalmi fejlődéséért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Tárnoki-Zách Péter főosztályvezető a fejlesztésfinanszírozást befolyásoló politikáról beszélt; Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke az adósságfenntarthatóságról szólt, felhívva a figyelmet a globális adóelkerülés problémájára, amely Magyarországot is érinti.

Szöveg: Bánlaki Zsanett/MKPK Caritas in Veritate Bizottsága

Fotó: Fidrich Róbert/MTVSZ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria