Egyházzenei szakmai bemutató koncertet tartottak a budapesti Hermina-kápolnában

2018. november 7. szerda, 10:36

November 5-én különleges hangversenyre került sor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend által fenntartott budapesti Hermina-kápolnában a Magyar Egyházzenei Műhely szervezésében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hallgatóság szakmai bemutató koncert keretében ismerkedhetett meg olyan szerzők műveivel, akik arra törekednek, hogy szerves kapcsolatot építsenek a magyar egyházzenei hagyomány és korunk művészete között.

A koncertet szervező és a Magyar Egyházzenei Műhelyt vezető Selmeczi György zeneszerző bevezetőjében elmondta: az elmúlt évtizedek tapasztalata arra figyelmeztet, hogy az általános zenei nevelés térvesztésével hívők ezrei szinte csak a templomban találkozhatnak színvonalas, értékes, esztétikai minőséget hordozó zenével. Ezért a templomi zenélés gyakorlata messze túlmutat a zenei szolgálat teljesítésén. A Magyar Egyházzenei Műhely zeneszerzők és karnagyok laza szövetsége annak érdekében, hogy a kortárs magyar egyházzenei alkotások eljussanak a templomi közösségekhez.

E célból indított rendezvénysorozatot a Magyar Egyházzenei Műhely, melynek első helyszíne a kitűnő akusztikájú Hermina-kápolna volt. A koncert során Dobszay-Meskó Ilona, Bubnó Tamás, Orbán György, Selmeczi György és Vajda János műveit a Canticum Novum Kamarakórus, az Alba Regia kamaraegyüttes és a Szent Efrém Férfikar adta elő. Közreműködött Tempfli Mária (szoprán) és Sárosi Dániel (orgona), vezényelt Bubnó Tamás, Selmeczi György és Török Ágnes.

Forrás és fotó: Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda