Egyházzenei szakmai bemutató koncertet tartottak a budapesti Hermina-kápolnában

2018. november 7. szerda 10:36

November 5-én különleges hangversenyre került sor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend által fenntartott budapesti Hermina-kápolnában a Magyar Egyházzenei Műhely szervezésében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hallgatóság szakmai bemutató koncert keretében ismerkedhetett meg olyan szerzők műveivel, akik arra törekednek, hogy szerves kapcsolatot építsenek a magyar egyházzenei hagyomány és korunk művészete között.

A koncertet szervező és a Magyar Egyházzenei Műhelyt vezető Selmeczi György zeneszerző bevezetőjében elmondta: az elmúlt évtizedek tapasztalata arra figyelmeztet, hogy az általános zenei nevelés térvesztésével hívők ezrei szinte csak a templomban találkozhatnak színvonalas, értékes, esztétikai minőséget hordozó zenével. Ezért a templomi zenélés gyakorlata messze túlmutat a zenei szolgálat teljesítésén. A Magyar Egyházzenei Műhely zeneszerzők és karnagyok laza szövetsége annak érdekében, hogy a kortárs magyar egyházzenei alkotások eljussanak a templomi közösségekhez.

E célból indított rendezvénysorozatot a Magyar Egyházzenei Műhely, melynek első helyszíne a kitűnő akusztikájú Hermina-kápolna volt. A koncert során Dobszay-Meskó Ilona, Bubnó Tamás, Orbán György, Selmeczi György és Vajda János műveit a Canticum Novum Kamarakórus, az Alba Regia kamaraegyüttes és a Szent Efrém Férfikar adta elő. Közreműködött Tempfli Mária (szoprán) és Sárosi Dániel (orgona), vezényelt Bubnó Tamás, Selmeczi György és Török Ágnes.

Forrás és fotó: Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

11:41
egyhazmegyei-ifjusagi-talalkozo-kiskoroson-misszios-kereszt-jelenleteben
Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én.

13:24