Egyházzenei szakmai bemutató koncertet tartottak a budapesti Hermina-kápolnában

2018. november 7., szerda | 10:36

November 5-én különleges hangversenyre került sor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend által fenntartott budapesti Hermina-kápolnában a Magyar Egyházzenei Műhely szervezésében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hallgatóság szakmai bemutató koncert keretében ismerkedhetett meg olyan szerzők műveivel, akik arra törekednek, hogy szerves kapcsolatot építsenek a magyar egyházzenei hagyomány és korunk művészete között.

A koncertet szervező és a Magyar Egyházzenei Műhelyt vezető Selmeczi György zeneszerző bevezetőjében elmondta: az elmúlt évtizedek tapasztalata arra figyelmeztet, hogy az általános zenei nevelés térvesztésével hívők ezrei szinte csak a templomban találkozhatnak színvonalas, értékes, esztétikai minőséget hordozó zenével. Ezért a templomi zenélés gyakorlata messze túlmutat a zenei szolgálat teljesítésén. A Magyar Egyházzenei Műhely zeneszerzők és karnagyok laza szövetsége annak érdekében, hogy a kortárs magyar egyházzenei alkotások eljussanak a templomi közösségekhez.

E célból indított rendezvénysorozatot a Magyar Egyházzenei Műhely, melynek első helyszíne a kitűnő akusztikájú Hermina-kápolna volt. A koncert során Dobszay-Meskó Ilona, Bubnó Tamás, Orbán György, Selmeczi György és Vajda János műveit a Canticum Novum Kamarakórus, az Alba Regia kamaraegyüttes és a Szent Efrém Férfikar adta elő. Közreműködött Tempfli Mária (szoprán) és Sárosi Dániel (orgona), vezényelt Bubnó Tamás, Selmeczi György és Török Ágnes.

Forrás és fotó: Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle