Együttműködési megállapodást írt alá a Gál Ferenc Főiskola és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Hazai – 2016. június 2., csütörtök | 14:32

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és a Gál Ferenc Főiskola együttműködési megállapodást írt alá június 1-jén.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pozitívak a megyei bűnmegelőzési program tapasztalatai, a diákok szívesen használják az ehhez kapcsolódó társasjátékot, munkafüzetet. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és a szegedi Gál Ferenc Főiskola együttműködési megállapodást írt alá.

Az élet minőségének egyik alapvető kritériuma a biztonságérzet, a biztonságtudat. A felnövekvő generációk segítése ebben a fontos kérdésben alapvető – hívta fel a figyelmet Kiss-Rigó László megyéspüspök a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete, a Gál Ferenc Főiskola, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által Utak és lehetőségek – gyermekeink biztonsága érdekében címmel megrendezett szakmai napon. A püspök hangsúlyozta, az egyházmegye szervezetei örömmel vállalták az együttműködést a projektben. Rámutatott: a program ugyanúgy hét pillérre épül, mint a kétezer éves hét szentség – az egyház a földi életen túli biztonságot sem felejti el.

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, a Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézet főigazgatója emlékeztetett, pont egy éve tartották meg Lépésről lépésre együtt a biztonságért című rendezvényüket, melynek keretében bemutatták azt a társasjátékot, amely az oktató-nevelő munkában is felhasználható, a gyermekeknek játék, a pedagógusoknak segítség a munkához. Kifejezte örömét, hogy a bűnmegelőzési program tavalyi tapasztalatait itt értékelhetik.

„A mai napon aláírandó együttműködési megállapodásban a pedagógiai intézet mellett a Gál Ferenc Főiskola is megjelenik, melynek karain hittantanárokat, etikatanárokat is képeznek. A felsőoktatás bekapcsolása lehetővé teszi, hogy az elmélyültebb alkalmazás ettől kezdve a neveléstudományi vizsgálatát is támogassa” – mondta az intézmény rektora, majd hozzátette, bíznak abban, hogy így közvetlenebbül is igénybe vehetik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság segítségét az egyházmegye középiskoláiban és saját fenntartású szakközépiskolájának rendészeti képzésében. Remélik, hamarosan a fegyház és a rendőrség mellett más rendvédelmi szervekkel is kialakul az együttműködés.

2009 óta halad a pályáján a Lépésről lépésre együtt a biztonságért program – mondta Lukács János rendőr dandártábornok, megyei főkapitány, aki bemutatta a korábban említett hét pillért. Az első a Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés; a hallgatók drogprevenciós órákon szerzett tudása hasznos lehet a mindennapi életben. 13 paravánból álló vándorkiállításukat több mint százezren látták, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmény, ismeretterjesztő brosúráik szintén sikeresek. A Bulis Biztonság honlap az önfeledt szórakozás kockázataira hívja fel a figyelmet. Társasjátékuk az általános iskolások komplex védelmét segíti. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával prevenciós plakátot és tudásbővítő munkafüzetet készítettek.

A nyolcadik pillér az együttműködési megállapodás – tette hozzá M. Toronykőy Márta rendőr alezredes, a főkapitányság bűnmegelőzési főosztályának vezetője. A társasjátékról elmondta: „az a legfontosabb, hogy az egész napot biztonságban töltsék a gyerekek”, ezért a 72 + 8 mező 24 órát ölel fel jelképesen. Megjelenik az otthoni vagyonbiztonság, a „nem” válasz az őket leszólító utcai idegeneknek, a drogprevenció. Dezső, a rendőr és Szimat, a kutya segít, ha a játékosok elakadnának. A piros a büntető mező – például valaki felnőttet kért arra, hogy cigarettát vegyen –, a zöld a helyes lépésé, a kék pedig a tudásbővítést szolgálja.

A tudásbővítő munkafüzet elsősorban a 3–4. osztályosoknak készült, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felső tagozatosok is örömmel forgatják. A feladatokat bevezető történetekkel indítja, a munka második fele tanítói segédletből áll.


A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete és a Gál Ferenc Főiskola közötti együttműködési szerződés aláírását követően Sarusi Etelka, a pedagógiai intézet szakértője munkáját ismerte el Lukács János megyei rendőrfőkapitány.

Forrás: SzegedMa

Fotó: Gémes Sándor/SzegedMa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria