„Életöröm a családban” – Konferencia Pócspetriben a Vianney Testvérekkel

2017. augusztus 11. péntek 12:33

„Életöröm a családban” címmel rendezett konferenciát Pócspetriben a Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség augusztus 6-án.

Az öröm volt a pünkösdhétfői családi nap témája is, melynek végén a jelen lévő hívek részéről felmerült az igény a folytatásra – most Vianney Szent János ünnepéhez kapcsolódva szervezték meg ezt az eseményt a testvérek.

A nyitó előadást Borbély Ádám János szerzetes tartotta, aki pszichiáter szakorvosként beszélt az öröm kérdésköréről. Hangsúlyozta, hogy az öröm alaptulajdonsága, hogy nem jön magától, meg kell dolgozni érte. Fő örömforrásunk – az istenkapcsolat mellett – az emberi kapcsolatok. Ehhez kulcsszó a tudatosság, melyet keresztény életünkben úgy valósíthatunk meg, hogy minden napot, akár minden órát egy új kezdetként élünk meg. Ennek hasznos eszköze lehet a Szent Ignác-i examen.

A második előadást Szenes István, a közösség elöljárója tartotta, bemutatva a konfliktuskezelés helyes és helytelen útját, mely jelentősen befolyásolja az örömben megélt életet. Mondanivalójának kiindulópontja a következő szentírási szakasz volt: „Honnan a háborúság és a civakodás köztetek?” (Jak 4,1). Az efezusi levél mondatával folytatta: „vessétek le a régi embert (…) és öltsétek magatokra az új embert” (Ef 4,22). Kiemelte, hogy a konfliktusok mélyebben rejlő oka az empátia megfogyatkozása vagy hiánya. Ez a régi emberhez való ragaszkodásból ered, mely mindig énközpontú. Szembeállította vele a Krisztus-központú új embert, aki a kereszt alatt oldja meg és oldja fel konfliktusait. Ott ugyanis új látásmódot nyerünk: tisztábban, Isten szeretetén át látjuk önmagunkat és embertársainkat.

Az előadások utáni fórumon a résztvevők kérdéseket tettek fel az előadóknak, és gyakorlati útmutatást kaptak a mindennapi élethelyzetekre vonatkozóan. Délután közösségi játékok következtek, majd hálaadó szentmisével zárult a nap.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
eger-diszpolgara-lett-ternyak-csaba-egri-ersek
Eger díszpolgára lett Ternyák Csaba egri érsek

Augusztus 20-án Eger városi ünnepségén díszpolgári címet kapott Ternyák Csaba egri érsek, a főegyházmegye 81. főpásztora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagja.

2017. augusztus 21. hétfő
megteresre-es-megujulasra-hivott-veres-andras-budapesten-allamalapito-szent-kiralyunk-unnepen
Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti zsúfolásig megtelt téren. A szentmise szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

2017. augusztus 20. vasárnap