Elhunyt Etele György piarista szerzetes

Megszentelt élet – 2017. március 20., hétfő | 19:05

Március 18-án hajnalban életének 93., szerzetességének 75. és papságának 69. esztendejében elhunyt Etele György piarista szerzetes, nyugalmazott tanár, a budapesti rendház tagja.

Etele György (szerzetesi nevén Pirrotti Szent Pompiliusról nevezett György) 1924. június 9-én, Budafokon született. A budapesti piarista gimnáziumban tett érettségi után lett 1942-ben a piarista rend novíciusa. 1943-tól 1949-ig Budapesten teológia és történelem–földrajz szakos egyetemi hallgató volt. Örökfogadalmat Budapesten tett 1947. március 25-én, 1948. november 7-én szentelték pappá.

Tanári pályáját nehéz körülmények között kezdte. 1949. április elejétől a tatai állami gimnázium hittanára lett, mert elődjét és rendtársát, Weiner Ferencet a kommunista hatóság letartóztatta. Öt hónap múlva Sík Sándor tartományfőnök Sátoraljaújhelyre helyezte, ahol szintén állami hittanárként működött (1949. november 1-jétől). Miután az Államvédelmi Hatóság fölszámolta a sátoraljaújhelyi piarista rendházat, a rendtagok közül (mint legfiatalabb) egyedül ő maradt a városban, hogy ellássa a piarista plébániát. A püspök 1950. december 8-án plébániai adminisztrátornak nevezte ki, de mivel eredményes lelkipásztori működése miatt a helyi hatóság eljárást tervezett ellene, Sík Sándor 1952 februárjában a debreceni Mikes utcai templomba küldte kántornak.

1953 őszétől visszakerült a „rendi keretbe”, és 1980-ig a kecskeméti piarista gimnáziumban töltött be számos tisztséget: a tanítás mellett gondnok, kollégiumi nevelőtanár, adminisztrátor és kollégiumi igazgató is volt. 1980-tól 1988-ig a kalazantinumi piarista növendékek prefektusa volt Budapesten, és az ottani gimnáziumban tanított, elsősorban földrajzot. 1988-ban visszakerült Kecskemétre, ahol három éven át házfőnök és a gimnázium tanára volt. Itt érte a rendszerváltás. Megadatott neki, hogy 1991-ben ő vegye vissza a sátoraljaújhelyi piarista rendházat, amelynek 1992-től házfőnöke lett. 2013-ig élt nyugalmazott tanárként és házfőnökként Sátoraljaújhelyen, ahol szerteágazó tevékenységet folytatott a helyi egyházi életben. Többek között templomigazgató és a Cursillo Mozgalom helyi vezetője is volt.

Mivel időközben egyedül maradt a sátoraljaújhelyi rendházban, és  idős kora miatt már nehezen tudta ellátni magát, 2013-tól a budapesti rendházban élt. 2017 márciusában belgyógyászati problémákkal szállították a Budai Irgalmasrendi Kórházba. Ott állapota kicsit javult, és azt tervezték, hogy hamarosan visszaviszik. Március 18-án hajnalban azonban váratlanul, csendben, békében érte a halál.

Etele György temetéséről a későbbiekben adnak hírt.


Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria