Elhunyt Kárpát Magdolna M. Relindisz Boldogasszony-iskolanővér

2016. május 4. szerda, 16:02

Életének 94. évében, május 2-án, hétfőn elhunyt Kárpát Magdolna M. Relindisz SSND nővér, a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium és a debreceni Svetits Gimnázium egykori német–latin szakos tanára, a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Rendtartománya tartományfőnöknője 1970 és 1981 között.

Relindisz nővérről május 22-én, vasárnap reggel 9 órakor emlékeznek meg hálaadó szentmisében a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium (IX. kerület, Knézich utca 3–13.) kápolnájában. Másnap, május 23-án, hétfőn 14 órakor hálaadó szentmise keretében búcsúznak tőle a debreceni Svetits-iskola Szent Kereszt-kápolnájában, majd hamvait az altemplom rendi urnatemetőjében helyezik örök nyugalomra (Debrecen, Szent Anna utca 20–26.).

* * *

Magdolna 1922-ben született Kolozsváron nyolcgyermekes családban. 12 évesen jelentkezett a Boldogasszony Iskolanővérek, akkori nevén a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek rendjébe. Hivatásának alakulásában két szerzetesnővér játszott döntő szerepet: saját testvére, M. Leonárda nővér, rendünk tagja, a híres Marianum rajztanára, valamint egy szatmári irgalmas nővér, akit az óvodában ismert meg, és sokáig tartotta vele a kapcsolatot.

A 20. század fordulópontjai meghatározták életútját. Jelöltségének idejére esett a második bécsi döntés, melynek értelmében Észak-Erdély ismét Magyarország része lett. Ekkor mint posztuláns az anyaországi rendi központba, Szegedre került. Itt öltözött be 1942-ben, és vette fel a Mária Relindisz nevet. A háború utáni határ-visszaállítás miatt távol szakadt erdélyi szeretteitől. Matematikatanárnak készült, a rendi szükségleteknek megfelelően mégis latin–német szakon végezte el a szegedi egyetemet. Az 1948-as államosítás megakadályozta, hogy tanítson, 1950 júniusában, a rendek feloszlatásakor a ludányhalászi, majd a zirci internálótáborba hurcolták. Szeptembertől a kommunista államhatalom által az egyházra kényszerített megállapodás értelmében az iskolanővérek két leánygimnáziumot vezethettek. Relindisz nővér a debreceni Svetits Gimnáziumban taníthatott, és megszerezte az orosz tanári diplomát is. 1968-tól átkerült a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumba, két év múlva tartományfőnöknő lett. Egy évtizedig maradt e nehéz, emberpróbáló szolgálatban, miközben erős nyomás nehezedett a nyolc katolikus gimnáziumra és a négy fenntartó rendre. Ezt követően Debrecenben teljes óraszámban tanított 1986-os nyugdíjazásáig.

A rendszerváltáskor idős kora ellenére nagy feladatra vállalkozott: ő lett a megújuló romániai rendtartomány tartományfőnöknője. Elöljárói szolgálata után még 2000-ig segítette a temesvári közösséget, majd 78 évesen visszatért Debrecenbe. 2012-ben a pesti rendházba költözött, ahol bár kerekesszékhez kötve élt, mégis hűségesen részt vett mindennap a liturgiákon, közösségi programokon. Derűvel viselte ereje fogyását, szeretettel fogadta a szobájába betérőket, köztük egykori tanítványait.

Olykor mosolyogva idézgetett egy mondást: „Ha mindenért hálát adunk Istennek, nem jut időnk panaszkodni.” Élete hiteles tanúságtétel volt erről az életbölcsességről. Megköszönjük a kegyelmeket, melyeket Isten általa ajándékozott nekünk: a magyar egyháznak, a Boldogasszony Iskolanővéreknek, családtagjainak, egykori tanítványainak, ismerőseinek, ápolóinak. A feltámadásba vetett hitben, a találkozás reményében búcsúzunk tőle.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00
Útravaló – 2019. február 23.

Útravaló – 2019. február 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 23.

Mai evangélium – 2019. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 9,2–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle