Elkezdődött a bodajki Segítő Szűz Mária-kegytemplom berendezésének restaurálása – KÉPRIPORT

Hazai – 2016. december 7., szerda | 9:03

A bodajki kegytemplom és a plébániaépület külső felújítása, valamint a környezet rendezése után megkezdődött a templom barokk bútorainak restaurálása.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Tavaly kutatási dokumentáció készült a kegytemplom főoltára, két mellékoltára, valamint a szószék és karzatkorlát alapos vizsgálatával. A restaurálási folyamatot Bóna István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének docense végzi Fabók Balázs és Kürtösi Brigitta restaurátorok közreműködésével. A vezető restaurátor elmondta, rendkívül magas színvonalú barokk műalkotásokról van szó. A kutatások során azonban fény derült számos rejtett hibára. A főoltár igen rossz állapotban van: már korábban támasztószerkezeteket építettek be mögé, díszítmények estek le róla. Rossz állaga miatt darabjaira kell bontani, és meg kellett szabadítani az élő rovarfertőzésekről.

Jövőre lesz a Segítő Szűz Mária-kegytemplom 275 éves, a tervek szerint a szeptemberi búcsúra fog befejeződni a felújítás. A munkálatok eredményeként vallási értékeinek, jelentőségének megfelelően méltó zarándokközponttá válik a bodajki kegytemplom és környéke.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria