Elsőként végeztek vallásturisztikai szakemberek Győrben

Hazai – 2014. június 23., hétfő | 13:55

A Nyugat-magyarországi Egyetem győri Apáczai Csere János Karán a 2010/11. tanévben a turizmus–vendéglátás szakon az országban elsőként és azóta is egyedüliként elindult a vallásturisztikai képzés – a Győri Egyházmegye tájékoztatását olvashatják.


Hallgatóik ebben a tanévben vehettek, illetve vehetnek át először vallási turizmus végzettségről szóló diplomát. A képzés célja, hogy a leendő szakemberek a turisztikai ismereteken túl a vallási életben, szokásokban is eligazodjanak, értsék a fogalmakat, a szimbólumokat és a zarándokok lelkét. Ezért tanulmányaik során vallástudományi, teológiai, egyháztörténeti és szentírási alapismereteket is kaptak a hallgatók. A tárgyakat kezdettől a Győri Hittudományi Főiskola oktatói tanították.

A gyakorlatszerzés szintén kiemelt helyet foglal el a képzésben. A kétszer 30 órás helyszíni gyakorlat mellett 3 hónapot utazási irodában, illetve egyházi fenntartású látogatóközpontban töltöttek el a fiatalok. Ezeken a helyszíneken a hallgatók megismerhették, hogyan is kell a gyakorlatban szervezni a vallási turizmust. Az évek során tapasztalatokat gyűjthettek a pannonhalmi Bencés Főapátságban, a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban, a szombathelyi Szent Márton Látogatóközpontban, az esztergomi Prímás Pincében stb. A diploma még a kezükben sincs, de már többen elhelyezkedtek. Van, aki vallási utakat szervező irodában, más egyházi látogatóközpontban vagy éppen világi, de a vallási turizmust is irányító intézménynél kapott állást. Az egyik végzősük pedig részt vesz a felvidéki Mária Út kialakításában.


A hallgatók a négy év során kiválóan felkészült szakemberekké váltak, hiszen a már említett vallási tartalmakon túl nagyon sok művelődés- és művészettörténeti tudással gazdagodtak. Megértették azt is, hogy más módszerrel kell a vallási utakat, zarándoklatokat szervezni, mint az egyszerű turisztikai utazásokat, hiszen különleges az ebben részt vevők közössége, ők másfajta szolgáltatást igényelnek, itt nem a profitszerzés áll az első helyen, hanem a lelki gyarapodás.

Szent II. János Pál pápa a Turizmus Világnapját minden évben üzenetével köszöntötte. 2001-ben megfogalmazott gondolatai szerint „az idők szava az, hogy mozdítsuk elő a turizmus etikáját. […] A keresztények legyenek akár turisták, akár a turizmusban dolgozók, mindig tegyék rá a turizmusra az evangélium pecsétjét, emlékezvén az Úr szavára: Ha valamelyik házba bementek, először ezt mondjátok: »Békesség e háznak!« Ha a békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességetek. (Lk 10,5–6) […] Mindazokat, akik a turizmusban dolgoznak, Máriának, az egész emberiség Anyjának anyai oltalmára bízom, és különleges apostoli áldásomat adom rájuk.” (Szent II. János Pál pápa: Mozdítsuk elő a turizmus etikáját, 2001.)

A vallási turizmus nemcsak a hit megélése, de az új evangelizáció eszköze is. Nagyon felemelő érzés, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemen ebben, a hazánk erkölcsi megújulását is szolgáló folyamatban részt vehetünk – írja beszámolójában Varga Józsefné Horváth Mária, a vallási turizmus szakirány felelőse.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria