Emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére

2019. január 18. péntek, 19:05

A Magyar Nemzeti Bank emlékérméi az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmét követik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szent Piroska tiszteletére 50 000 Ft névértékű arany és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki, amelyek az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként a 2017-ben megjelent Szent Margit-emlékérmét követik. Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte; elsődleges szerepük az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő.

Szent Piroskát (Szent László király lánya, illetve Komnénosz János bizánci császár felesége) a keleti egyházban szentként tisztelik. Bizánci császárnéként a „béke”, „békesség” jelentésű Eiréné nevet kapta. Piroska nem vett közvetlenül részt a politikában, bár a Könyves Kálmán politikáját ellenző és Bizáncban menedéket kereső magyarokat lehetőségei szerint támogatta. Rendszeresen fogadott Magyarországról érkező küldötteket, szentföldi zarándokokat, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Aktívan tevékenykedett a szociális ügyekben: a szegényeket, betegeket támogatta, az egészségügyi ellátást igyekezett számukra is megszervezni.

1118-ban megalapította a konstantinápolyi (mai Isztambul) Pantokrátor-kolostort, amely az akkori világ legnagyobb kolostoraként épült. Kezdettől tartozott hozzá egy ötvenágyas karitatív kórház is, mely a későbbi arab és európai kórházak építésekor mintául szolgált.

A mai napon megjelenő emlékpénzérmékkel a jegybank nemzeti történelmünk egyik kiemelkedő, bár méltatlanul kevéssé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életművét komplexen mutatják be.

Az előoldal központi motívumaként a szent által alapított, konstantinápolyi Pantokrátor-kolostor jelenik meg, melynek építési munkálatait férje fejezte be. A kolostor a császári család temetkező helyeként is funkcionált, és a több százezer lakosú Konstantinápoly egyik legfontosabb vallási és szociális intézménye lett.

Az emlékérmék hátlapján Szent Piroska félalakos ábrázolása látható, kezében a kolostor alapító okiratával. Az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophiában található mozaik ihlette, melyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartunk számon. Szent Piroska alakja mellett a bal oldalon magyar neve (Szent Piroska), illetve születési és halálozási évszáma (1088–1134), jobb oldalon bizánci császárnéként viselt neve (Eiréné) olvasható, görög betűkkel írva. A szent alakjától balra lent látható az emlékérmét tervező Király Fanni ötvösművész mesterjegye.

Forrás: MNB.hu

Fotó: Wikipédia; MNB

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő