Emlékezzünk Shahbaz Bhattira, az öt éve vértanúhalált halt pakisztáni katolikus miniszterre

2016. március 2. szerda 19:00

Öt évvel ezelőtt, 2011. március 2-án gyilkolták meg Shahbaz Bhatti pakisztáni kisebbségügyi minisztert Iszlámábádban. A vallási felekezetek békés együttéléséért és a keresztény kisebbség védelméért küzdött.

Pakisztán 180 millió lakosának mindössze két százaléka keresztény, közéjük tartozott a katolikus Shahbaz Bhatti. 1968. szeptember 9-én született Lahorban. Egy nyomorúságos kis keresztény faluban nőtt fel, és az egyház segítségével tudott tanulni. Jogász lett, belépett az elnök pártjába, és politikai karriert futott be. Képviselőből lett kisebbségügyi miniszter, harcolni akart minden ember egyenlőségéért, a társadalmi igazságosságért, a vallásszabadságért, a vallási kisebbségekért. Hangsúlyozta: „a remény üzenetét akarom elvinni a haragvó, kiábrándult, elkeseredett embereknek. Jézus az életem középpontja, és valódi követője akarok lenni tetteim által…”

2011. március 2-án lett gyilkosság áldozata, harminc lövéssel ölték meg az ország fővárosában, Iszlámábádban. A keresztények és a többi kisebbség védelméért küzdő miniszter bűne a blaszfémiáról (istenkáromlásról) szóló törvény felülvizsgálata, valamint Asia Bibi, az ötgyermekes pakisztáni keresztény édesanya védelme volt, akit szintén istenkáromlás vádjával ítéltek halálra.

A pakisztáni katolikus egyház elkezdte összegyűjteni a tanúságtételeket, amelyeket felhasználhatnak, amikor megnyílhat Bhatti boldoggá avatásának egyházmegyei szakasza. A pakisztáni katolikusok a kisebbségügyi miniszter meggyilkolása után azonnal kérték a boldoggá avatás megindítását, a püspöki konferencia egységesen az ügy mellé állt. Problémát jelent azonban, hogy Iszlámábád-Rawalpindi egyházmegyében kezdődne meg a boldoggáavatási eljárás, az egyházmegyének azonban jelenleg nincs püspöke. A hit iránti gyűlöletből meggyilkolt Shahbaz Bhatti boldoggá avatásának lehetőségére nagy reménnyel tekintenek a pakisztáni üldözött keresztények.

* * * 

Emlékezzünk rá lelki végrendeletének szavaival:

„Nem akarok népszerű lenni, nem akarok hatalmi pozíciót. Pusztán egy helyet szeretnék Jézus lábánál. Azt akarom, hogy életem, személyiségem, tetteim beszéljenek rólam, és azt mondják, hogy Jézus Krisztust követem. Ez a vágy olyan erős bennem, hogy kiváltságosnak tekinteném magam, ha erőfeszítésemben, küzdelmemben a szegényekért, Pakisztán üldözött keresztényeiért, Jézus elfogadná áldozatomat.

Krisztusért akarok élni, és érte akarok meghalni. Egyáltalán nem félek a hazámban. A szélsőségesek sokszor törtek életemre, megfenyegettek, üldöztek, és terrorizálták családomat is. Néhány évvel ezelőtt szüleimet arra kérték, hogy beszéljenek le küldetésem folytatásáról. Apám azonban mindig bátorított. Amíg élek, utolsó leheletemig Jézust fogom szolgálni, és vele együtt ezt a szegény, szenvedő emberiséget, a keresztényeket, a rászorulókat, a szegényeket.”

Egy angol nyelvű rövidfilmet ajánlunk Shahbaz Bhatti életéről:

Március első napjaiban a Kirche in Not (Szükséget Szenvedő Egyház) szervezet meghívására Rómában tartózkodik Joseph Coutts, Karacsi érseke, a pakisztáni püspöki konferencia elnöke. Március elsején részt vett a pápai szentmisén a Szent Márta-házban.

A pakisztáni érsek március 4-én, pénteken imádságot vezet Rómában, a Tiberis szigetén fekvő Szent Bertalan-bazilikában, amely – Szent II. János Pál pápa szándéka szerint – a Szent Egyed közösség gondozásában korunk vértanúinak emlékét őrzi. Itt található a mártírok tárgyai között Shahbaz Bhatti bibliája is.

Forrás és fotó: Avvenire.it; Agensir.it; Catholicherald.co.uk

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00