Emlékzarándoklatot szerveznek Altöttingbe

Külhoni – 2017. október 17., kedd | 13:41

Október 21-én „Aki hisz benne, az nem vall szégyent” mottóval magyar zarándoknapot tartanak a bajorországi kegyhelyen. Az altöttingi Szent Anna-bazilikában 11 órakor szentmisét mutat be Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.

A tizenkétezer lakosú Altötting Münchentől 96, Salzburgtól 65 kilométerre fekszik – XVI. Benedek pápa szerint „Bajorország szíve, Európa szíveinek egyike”. Az altöttingi kegykápolna 700 körül épült; a kegyszobor 1330-ban került ide. A bajorországi kegyhelyet az 1489-es imameghallgatások után kezdték látogatni a zarándokok.

A kegyhely magyar vonatkozásai

907-ben a kalandozó magyarok felégették Altötting városát, csak a kegykápolna és a kegyszobor maradt sértetlen.

1515-ben Mosonszolnokon imameghallgatás által felépült egy kútba esett gyermek – a hálakép ma is látható az altöttingi kegykápolna falán.


1947. augusztus 20-án a nyugatra menekülő magyarok bűnbánó zarándoklatot tartottak, melyen nyolc-tízezren vettek részt; a szentmise főcelebránsa Kótai Zoltán vatikáni megbízott volt. A kegyszoborral a kegykápolnához vonuló hívek áldásban részesültek. A zarándoklat zárásaként neves művészek adtak koncertet a Szent Anna-bazilikában. (A hetven évvel ezelőtti esemény emléktáblája az altöttingi kápolna falán látható.)

Az Altöttingben október 21-én tartandó zarándoknapon 11 órakor kezdődő magyar szentmise főcelebránsa Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök lesz. A Szent Anna-bazilikában bemutatott szentmise előtt – melyet a magyarországi Mária Rádió élőben közvetít – gyónási lehetőséget biztosítanak.

A magyar emlékzarándoklat résztvevői a szentmise után a kegyszobor másolatával átvonulnak az altöttingi kegykápolnához, ahol áhítatot tartanak, és zarándokáldásban részesülhetnek. Fakultatívan részt vehetnek az esti német nyelvű szentmisén és azt követő fáklyás körmeneten – tájékoztatott Funke Attila sajtófelelős, főszervező.

A zarándoklatot a Merka János plébános vezette müncheni magyar katolikus egyházközség (Ungarische Katholische Gemeinde) szervezi.

Szöveg: Funke Attila főszervező és sajtófelelős

Fotó: Altötting Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria