Erdő Péter megáldotta a főegyházmegyei hitoktatási felügyelőség új irodáját

2018. február 22. csütörtök 19:20

Új irodakomplexuma megáldását ünnepelte Erdő Péter bíborossal az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének új tagokkal bővült munkatársi közössége február 22-én Budapesten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Isten hozott!” – fogadja a látogatót a főegyházmegyei hitoktatási felügyelőség Révay utcai új irodakomplexumának tábláján a felirat. Ezen a februári hétköznapon Erdő Péter bíboros, prímást várták a munkatársak a létesítmény megáldására és házszentelésre. A várakozás perceiben vidám beszélgetés hangjai töltik be az irodát. „A jó hangulat az erősségünk” – mondja Kató Csaba, a hivatal szakmai és személyi támogatási vezetője.

Az állami iskolák hitoktatóit összefogó, Bárány Béla, a zuglói Páduai Szent Antal-templom plébánosa által vezetett szakmai közösség június óta működik ezen az igényesen felújított helyen. Azért költöztek ide az Úri utcából, mert kibővült munkatársi közösségük nem fért el a régi irodában. Idén tavasztól tíz munkatárs fogja segíteni a főegyházmegye területén működő állami iskolákban dolgozó hitoktatók, katekéták munkáját, és ők biztosítják a főegyházmegye minden hitoktatójának továbbképzését is.

Erdő Péter bíboros a hagyományos házszentelési liturgia szerint áldotta meg az irodát és az itt dolgozókat. „Maradj velünk, Urunk” – imádkozta a közösség Isten áldását kérve.

A komplexumban tárgyaló, közösségi terem, gazdasági és vezetői irodák, valamint konyha kapott helyet. Erdő Péter bíborost a helyiségek megtekintése után beszélgetni hívta a közösség. Korábbi irodájukban rendszeresek voltak a munkatársak és a főpásztor találkozói, elköltözésükkel ritkultak ezek az alkalmak. Most az új munkatársakkal való ismerkedés és a felügyelőség újjászervezett munkájának áttekintése volt a kötetlen beszélgetés tárgya.

Erdő Péter a beszélgetést követően azt fogalmazta meg, hogy az Egyház számára a hit továbbadása változatlanul a legfőbb küldetés. A hitoktatás a mai kateketikai struktúrákban elsősorban a gyerekek és fiatalok felé irányul, ennek fő területe pedig jelenleg az iskola. A kötelező etikaoktatás bevezetését követő útkeresés után az a helyzet alakult ki Budapesten, hogy a gyerekek többségét – 60-65 százalék ez az arány – katolikus hittanra íratják be, miközben a keresztelési statisztikák nem ilyen jók, a gyerekeknek kevesebb mint a felét keresztelik meg. Fontos dolog a hittanra beíratott gyerekeket meghívni a keresztségre, és örömteli, hogy ez a folyamat el is kezdődött. A Hitoktatási Felügyelőség elkötelezett ezen az úton – méltatta Erdő Péter a munkatársak tevékenységét. Elmondta, több mint négyszáz hitoktató működik a főegyházmegyében, 150 körüli a főállásúak száma, és 61 paptestvér is részt vesz a munkában. A felügyelőség, mint a főegyházmegye egyik fontos intézménye, szakmai támogatással, eszközök biztosításával, szupervízióval segíti őket. A bíboros rámutatott: számtalan példát látunk arra, hogy a hitoktatók sok más feladatot is vállalnak a plébániákon. Munkájuk kulcsfontosságú, és a jövő útja is szerepvállalásuk erősítése. „A plébánia életében aktív hitoktatók hidat jelenthetnek a templom és az iskola között” – számos olyan programot kínálhatnak mind a gyerekeknek, mind a szülőknek, mellyel meghívják őket az Egyház életébe. „Ez komoly lehetőség az Egyház számára, de azt is jelenti, hogy professzionális módon, nagy pedagógiai és hitbeli hozzáértéssel kell ezt a munkát végezni” – hangsúlyozta a főpásztor. Reményét fejezte ki, hogy a megemelt munkatársi létszám még hatékonyabb működést tesz lehetővé a jövőben. „Jó élmény volt, örülök, hogy mindenkivel beszélgetni tudtam” – fejezte ki elismerését Erdő Péter.

Kató Csaba hasonló örömmel nyilatkozott a látogatásról: „Azt élhettük meg, hogy a főpásztor számít a szolgálatunkra. Sokat jelent mindannyiunknak ez a kollegiális mellénk állás.” Bárány Béla atya és Kató Csaba munkájuk részleteibe is betekintést adtak. Számadatokkal is szolgáltak: a főegyházmegye területén több mint ötszáz oktatási intézményben 443 katekéta tanít. Hatvan atya, hat szerzetesnővér, 222 óraadó és 154 főállású munkatárs közül a jelentős többség 30 és 60 év között van, ami azt mutatja, a középkorosztály számára is egzisztenciát jelentő foglalkozás a hitoktatás. Pozitívum az is, hogy emelkedik a 30 év alatti korosztály aránya. A munkatársi gárda jelenleg összesen 300 óvodai, 2500 általános iskolai, 90 gimnáziumi, 60 speciális intézménybeli és 400 fakultatív, plébániai hittancsoportot vezet.

Bár a főegyházmegyei intézményt felügyelőségnek nevezik, mindkét vezető hangsúlyozta, feladatuk nem az ellenőrzés, hanem a munka hatékony támogatása. A munkatársak folyamatos kapcsolattartásra törekszenek a hitoktatókkal. „Érezniük kell a személyes törődést, fontos, hogy munkájukat ne robotként éljék meg.” Teszik ezt elsődlegesen szakmai területen, azon belül is többféle módon: évente közel egy tucat továbbképzést kínálnak, teológiai, módszertani és a katekétaidentitást erősítő, közösségi kapcsolódást biztosító, műhely jellegű foglalkozásokat. A katekétáknak továbbképzéseken kell részt venniük; évente meghatározott számú kreditpontot kell összegyűjteniük, de saját összeállítású képzési terv szerint haladhatnak. A felügyelőség kiemelten támogatja a fakultatív hittanórákat, melyek a plébánia életéhez közelítik a fiatalokat. Ugyancsak fontos terület számukra a plébánosokkal való kapcsolattartás, hiszen ők az elsődleges hitoktatási felelősök, így szerepük a katekéta felé kulcsfontosságú. Segédanyagok, programjaikról szóló hírlevelek, pályázati lehetőségek, kapcsolattartási fórumok felkínálásával tovább erősítik a munka hatékonyságát. Bárány Béla azt is elmondta, az anyagi juttatás területén is sokat léptek előre, egyre jobban meg tudják közelíteni a pedagógusi bértábla előírásait, ami a korábbiakhoz képest nagy előrelépés.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00