Érzelmi egészség a párkapcsolatban – Mihalec Gábor párterapeuta előadása Székesfehérváron

Hazai – 2019. február 21., csütörtök | 12:33

Mihalec Gábor új, „1+1=3 – Érzelmi egészség a párkapcsolatban” című könyvének bemutatóját február 5-én tartották Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Honnan tudhatom, hogy baj van az érzelmi életemmel? Miről lehet felismerni az érzelmileg egészséges embert? Lehet egy házasság olyan, amilyenre vágyunk, sőt, még annál is jobb? Fel tudjuk-e ismerni, mit kell tennünk, és ha igen, hogyan csináljuk? A fenti kérdéseken kívül számos izgalmas témát érint a pár- és családterapeuta új kötete.

A házasság hete fehérvári programsorozatának előadója arról beszélt, amikor két ember találkozik, az „én” és a „te” eggyé válik, és lesz belőle egy „mi”. Ez a „mi” minőségileg több és más lesz, mint az 1+1. Ha jól vannak összegyúrva, akkor nem kettő lesz, hanem 3, vagy 5, vagy 10, vagy 20, vagy bármennyi, hiszen olyan tulajdonságokat hívhatnak elő, olyan lehetőségeket hozhatnak felszínre egymásból, amelyeket korábban külön-külön senki sem hozhatott volna ki belőlük.

„A valós életben az látszik, hogy az 1+1 sokszor nem is kettő, hanem másfél lesz, vagy 1 marad. Fontos megtalálnunk, hogyan lehet megelőzni ezt a helyzetet, vagy ha már kialakult, akkor hogyan lehet ebből még többet kihozni, a sok kreativitást és lehetőséget felszabadítani, ami benne lehet egy kapcsolatban” – hangsúlyozta az előadó.

Mihalec Gábor előadásának másik fő témája az érzelmi egészség volt, amelyet a legfontosabbnak tart a párkapcsolatban. „Az érzelmi egészség magában foglalja a megelégedettséget, lelkesedést az élet iránt, a stresszel és akadályokkal való megküzdés képességét, az élet értelme és célja felőli meggyőződést, a tanulás és alkalmazkodás rugalmasságát, a munka és a játék egyensúlyát, az emberi kapcsolatok kezdeményezésének és fenntartásának képességét, valamint az önbizalmat és a magas önértékelést.”

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

 Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria