Európai keresztény szakmai találkozón vettek részt az egri rádiósok

2018. október 16. kedd 10:22

A Keresztény Rádiók Európai Konferenciája elnevezésű szakmai szervezet éves találkozóját október 10-én tartották Lisszabonban, Portugáliában, melyen részt vettek az egri Szent István Rádió munkatársai is.

A Keresztény Rádiók Európai Konferenciája (European Conference of Christian Radios, ECCR) minden esztendőben találkozót szervez tagjainak, hogy a szakmát érintő aktuális kérdésekről tanácskozzanak.

Ezúttal Portugália fővárosa, Lisszabon adott helyet a programnak, melyen spanyol, olasz, cseh, szlovák, francia, portugál és magyar szakemberek vettek részt október 10-én.

A fő téma a digitalizáció volt, egyrészt abban az értelemben, hogy mi várható a jövőben a digitális sugárzás bevezetésével. Európában már több országban történtek erre kísérletek; Magyarországon a szabályozás még nem foglalkozik ezzel a témával, így egy ideig még biztos, hogy marad az analóg sugárzás. A tartalmak internetes, közösségi médián keresztül történő továbbítása, ezen kiegészítő platformok használata terén sok gyakorlat létezik. Némely műhelyek szinte valamennyi produkciót elérhetővé teszik itt, mások pedig alkalmanként, illetve promóciós céllal használják a felületeket.


A program másnapján a reggeli szentmise után a helyi Rádio Renascença stúdióit, munkatársait ismerhették meg a program résztvevői. Ez a médiacsoport összesen négy különböző tematikájú rádiót üzemeltet. A legrégebbi csatorna 1937-ben indult el, klasszikus katolikus tartalmakkal, emellett két zenei profilú adón kínálnak tartalmat fiataloknak és középkorúaknak, s egy kimondottan idősebbeknek szóló rádiót is indítottak nemrégiben. A korszerű stúdiókomplexum néhány évvel ezelőtt épült, a püspökség területén.


A portugál főváros hangulatából kaptak ízelítőt a rádiósok a bejárást követő délutánon, többek között a Páduai Szent Antal születésének helyén emelt templomot, a főszékesegyházat és több más értékes építészeti alkotást tekinthettek meg.

A találkozó zárónapján adták át a Jean-Jacques Gardette-ről elnevezett elismerést; az ECCR alapítójának emlékére létrehozott díjat a szlovákiai Radio Lumen kapta, roma közösségekkel foglalkozó projektjéért.


Manuel Clemente bíboros is ellátogatott a rendezvényre, és meghallgatta a szakmai munkáról szóló beszámolót. Valamennyi rádió képviselői emléklapot kaptak a főpásztortól.

Jövőre Besztercebányán találkoznak a Keresztény Rádiók Európai Konferenciájának tagjai.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő