Európai keresztény szakmai találkozón vettek részt az egri rádiósok

2018. október 16., kedd | 10:22

A Keresztény Rádiók Európai Konferenciája elnevezésű szakmai szervezet éves találkozóját október 10-én tartották Lisszabonban, Portugáliában, melyen részt vettek az egri Szent István Rádió munkatársai is.

A Keresztény Rádiók Európai Konferenciája (European Conference of Christian Radios, ECCR) minden esztendőben találkozót szervez tagjainak, hogy a szakmát érintő aktuális kérdésekről tanácskozzanak.

Ezúttal Portugália fővárosa, Lisszabon adott helyet a programnak, melyen spanyol, olasz, cseh, szlovák, francia, portugál és magyar szakemberek vettek részt október 10-én.

A fő téma a digitalizáció volt, egyrészt abban az értelemben, hogy mi várható a jövőben a digitális sugárzás bevezetésével. Európában már több országban történtek erre kísérletek; Magyarországon a szabályozás még nem foglalkozik ezzel a témával, így egy ideig még biztos, hogy marad az analóg sugárzás. A tartalmak internetes, közösségi médián keresztül történő továbbítása, ezen kiegészítő platformok használata terén sok gyakorlat létezik. Némely műhelyek szinte valamennyi produkciót elérhetővé teszik itt, mások pedig alkalmanként, illetve promóciós céllal használják a felületeket.


A program másnapján a reggeli szentmise után a helyi Rádio Renascença stúdióit, munkatársait ismerhették meg a program résztvevői. Ez a médiacsoport összesen négy különböző tematikájú rádiót üzemeltet. A legrégebbi csatorna 1937-ben indult el, klasszikus katolikus tartalmakkal, emellett két zenei profilú adón kínálnak tartalmat fiataloknak és középkorúaknak, s egy kimondottan idősebbeknek szóló rádiót is indítottak nemrégiben. A korszerű stúdiókomplexum néhány évvel ezelőtt épült, a püspökség területén.


A portugál főváros hangulatából kaptak ízelítőt a rádiósok a bejárást követő délutánon, többek között a Páduai Szent Antal születésének helyén emelt templomot, a főszékesegyházat és több más értékes építészeti alkotást tekinthettek meg.

A találkozó zárónapján adták át a Jean-Jacques Gardette-ről elnevezett elismerést; az ECCR alapítójának emlékére létrehozott díjat a szlovákiai Radio Lumen kapta, roma közösségekkel foglalkozó projektjéért.


Manuel Clemente bíboros is ellátogatott a rendezvényre, és meghallgatta a szakmai munkáról szóló beszámolót. Valamennyi rádió képviselői emléklapot kaptak a főpásztortól.

Jövőre Besztercebányán találkoznak a Keresztény Rádiók Európai Konferenciájának tagjai.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő