Evangélikus és görögkatolikus püspökök találkoztak Aszódon

2019. február 18., hétfő | 18:50

Immár harmadik alkalommal találkozott február 4-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház püspökeivel. A megbeszélés helyszíne idén a Pest megyei Aszód evangélikus iskolaközpontja volt.

Az evangélikus templom és az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium megtekintését követően az intézmény könyvtárában imádkoztak és beszélgettek az egyházi vezetők.

A találkozó kezdetén egy Luther Márton által szerkesztett litániát imádkoztak el a résztvevők, majd az evangélikus püspökök megajándékozták a görögkatolikus főpásztorokat a Gyülekezeti liturgikus könyv egy-egy példányával.

A testvéri és baráti légkörben zajlott beszélgetés alkalmával a püspökök áttekintették a felekezeteik működésében mutatkozó hasonlóságokat és különbségeket; kitértek az ökumenikus kapcsolatokra és az egyes intézmények működésének kérdéseire is. Erre vonatkozóan az alábbi közös nyilatkozatot fogalmazták meg:

Mi, a magyarországi evangélikus és görögkatolikus püspökök, kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy oktatási intézményeinkben tanuló diákjaink, szociális intézményeinkben élő gondozottjaink, illetve az ezekben dolgozó munkatársaink felekezeti meggyőződését és hovatartozását kölcsönösen tiszteletben tartjuk, irányukban felekezetváltást támogató tevékenységet nem folytatunk.


Ennek kapcsán kifejezték meggyőződésüket, hogy sokat segítene az egyházi intézmények hatékony lelki munkájában, ha más felekezetek vezetői is ezt az álláspontot képviselnék.

Az egyházi kórházak, kórházlelkészek, nyugdíjrendszerek ügyeinek áttekintése után a lelkészképző intézmények kapcsolatáról, egy lehetőség szerinti találkozóról is esett szó. Érintették a kormánnyal való kapcsolattartás formáját is, hangsúlyozva az együttműködés és a felekezeti szolidaritás fontosságát.

Az ökumenikus püspöki találkozót úti áldás zárta. A következő találkozót a tervek szerint 2020 elején szervezik meg.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő