Evangélikus és görögkatolikus püspökök találkoztak Aszódon

2019. február 18., hétfő | 18:50

Immár harmadik alkalommal találkozott február 4-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház püspökeivel. A megbeszélés helyszíne idén a Pest megyei Aszód evangélikus iskolaközpontja volt.

Az evangélikus templom és az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium megtekintését követően az intézmény könyvtárában imádkoztak és beszélgettek az egyházi vezetők.

A találkozó kezdetén egy Luther Márton által szerkesztett litániát imádkoztak el a résztvevők, majd az evangélikus püspökök megajándékozták a görögkatolikus főpásztorokat a Gyülekezeti liturgikus könyv egy-egy példányával.

A testvéri és baráti légkörben zajlott beszélgetés alkalmával a püspökök áttekintették a felekezeteik működésében mutatkozó hasonlóságokat és különbségeket; kitértek az ökumenikus kapcsolatokra és az egyes intézmények működésének kérdéseire is. Erre vonatkozóan az alábbi közös nyilatkozatot fogalmazták meg:

Mi, a magyarországi evangélikus és görögkatolikus püspökök, kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy oktatási intézményeinkben tanuló diákjaink, szociális intézményeinkben élő gondozottjaink, illetve az ezekben dolgozó munkatársaink felekezeti meggyőződését és hovatartozását kölcsönösen tiszteletben tartjuk, irányukban felekezetváltást támogató tevékenységet nem folytatunk.


Ennek kapcsán kifejezték meggyőződésüket, hogy sokat segítene az egyházi intézmények hatékony lelki munkájában, ha más felekezetek vezetői is ezt az álláspontot képviselnék.

Az egyházi kórházak, kórházlelkészek, nyugdíjrendszerek ügyeinek áttekintése után a lelkészképző intézmények kapcsolatáról, egy lehetőség szerinti találkozóról is esett szó. Érintették a kormánnyal való kapcsolattartás formáját is, hangsúlyozva az együttműködés és a felekezeti szolidaritás fontosságát.

Az ökumenikus püspöki találkozót úti áldás zárta. A következő találkozót a tervek szerint 2020 elején szervezik meg.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda