Fábry Kornél koordinálja a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit

2016. május 28. szombat 20:06

Megkezdődtek a budapesti eucharisztikus kongresszus előkészületei. A központi koordinációt a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága látja el, melynek főtitkárává Erdő Péter bíboros Fábry Kornélt nevezte ki. A főtitkárt május 28-án kérdeztük új megbízatásáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Május 25. és 28. között Budapestre látogatott Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke és Vittore Boccardi, a bizottság titkára, megkezdve a 2020-as eucharisztikus kongresszus előkészítési folyamatát. Vezetésükkel a Szentszék hosszú évek tapasztalatával segíti az előkészítő munkát.

A delegációt Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának újonnan kinevezett főtitkára kísérte Budapesten és Esztergomban.

Fábry Kornél legfontosabb célként az ország minden plébániájára kiterjedő megújulásról beszélt. „Át kell adnunk az Eucharisztia tiszteletét, a szentségimádást, a szentmisét úgy a híveknek, hogy elmélyülhessenek benne. Nagy kincsünk az Eucharisztia, benne gyökerezve erősödhet hitünk, és lehet alapja a missziónak, az örömhír átadásának. A II. vatikáni zsinat szerint az Eucharisztia csúcs és kimeríthetetlen forrás, ehhez a forráshoz szeretnénk elvinni az embereket” – fogalmazott.

„Koordinátorként elsőként az a feladatom, hogy felálljon az általános bizottság, alatta nyolc albizottság, melyek elnökeit Erdő Péter bíboros fogja kinevezni. Ezek felölelik a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeit. Az egész alapját megadó teológiai bizottság első lépései közé tartozik a kongresszus témájának meghatározása, mely egy jelszóban fogalmazódik majd meg. A magyarországi előkészítő bizottság javaslatokat tesz, a döntés Ferenc pápa kezében van. Magyarországnak a jövő év márciusáig kell felterjeszteni javaslatait. Ha a Szentatya meghozta a választást, indulhat a logó és himnusz pályáztatása” – mondta el Fábry Kornél.

Új feladatáról szólva a Kaposvári Egyházmegye papja így fogalmazott: „A feladatra Jézus kért. Amikor bíboros úr felkért, azonnal igent mondtam. Megimádkoztam, úgy érzem, tényleg ez a feladatom. Ugyanakkor nem könnyű a váltás, hiszen plébános vagyok, tanítok.”

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága a Vörösmarty utcában kap egy központot, benne irodát, kápolnát, annak felújításáig pedig a budavári prímási palotában működik.

Fotó: Thaler Tamás (Mátyás-templom), Mudrák Attila, Tóth János (Esztergom), Kovács Attila (Szent István-bazilika)

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
engedjuk-e-hogy-vessen-csiszoljon-magahoz-hasonlova-formaljon-brenner-emleknap-szombathelyen
Engedjük-e, hogy Isten véssen, csiszoljon, formáljon? – Boldog Brenner János-emléknap Szombathelyen

Boldog Brenner János emléknapján, december 15-én megtelt ünneplőkkel a szombathelyi székesegyház. Először ünnepeljük a vértanú pap liturgikus emléknapját: szentmisével, emléktábla- és ligetmegáldással, a vértanúság útján tett zarándoklattal. A Szombathelyi Egyházmegye ünnepén jártunk.

2018. december 15. szombat
a-biblia-uzenete-uj-honfoglalas
Új honfoglalás

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,10–18)

2018. december 15. szombat