Felszentelték az újonnan épült Szentlélek-templomot Veresegyházon

2016. május 14., szombat | 17:39

Beer Miklós váci megyéspüspök május 14-én felszentelte Veresegyházon az újonnan épült Szentlélek-templomot, melynek egy évvel ezelőtt rakták le az alapkövét. A szertartáson részt vett Varga Lajos segédpüspök, Molnár Zsolt plébános, Pásztor Béla polgármester és az egyházmegye papjai.

 

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pásztor Béla polgármester köszöntötte „a nap főszereplőjét”, Beer Miklós püspököt és az ünnep valamennyi résztvevőjét, majd felkérte a főpásztort, áldja meg először a felújított plébániaépületet, mely a megnövekedett egyházi élet színtere lesz a jövőben.

Beer Miklós köszöntő szavai után az egyházmegye papsága átvonult a most felújított plébániaépülettől az új templomba, melynek kapujában Pásztor Béla polgármester átadta a Szentlélek-templom jelképes kulcsát Beer Miklósnak, ezzel kifejezve, hogy a város nevében átadja az épületet az egyháznak, az egyház lesz a gondnoka: „őrizze az egyház a világ végezetéig”. A kulcs maga is helyi művész alkotása, amint a templomot tervező építész, Nagy László is az egyházközség tagja.

Beer Miklós váci megyéspüspök átvette a kulcsot, átnyújtotta azt Molnár Zsolt plébánosnak, a templom lelkipásztorának, majd zsoltáridézettel buzdította a híveket a belépésre: „Az Urat magasztalva lépjetek be kapuján, énekelve vonuljatok szent hajlékába!”

Beer Miklós az Úr áldását kérte az új orgonára is, majd megszentelte a templomépületet. Amikor elhallgattak az orgona futamai, megjegyezte, hogy nem hiába van a püspöki címerében is hangszer, és felszólította a híveket, „mondjunk egy csöndes hálaimát ezért a templomért.”

A főpásztor a homíliában kifejezte „a mindenki szívében lévő örömet”; felidézte a templomépítés előzményeit, kiemelve az egyetértésben zajló közös munkát, mely a Szentlélek ajándéka. Sok ajándékot kapunk, ha hiszünk az isteni szeretetben – a Lélek ajándékait is megkapjuk. Mindaz, ami emberré tesz minket, a Lélek ajándéka – hangsúlyozta. Pál apostol a Lélek gyümölcseiről ír – ezeket osztja meg velünk az Úristen.

Beer Miklós elmondta, első „víziója” ebben a templomban az utolsó vacsora terme volt – ahol imádkozva várták a pünkösdi csodát a tanítványok. Kiemelte, külön öröm, hogy együtt ünnepelhetünk protestáns testvéreinkkel, és megköszönte, hogy a szükségben mellettünk álltak – ez is olyan ajándék, melyet a Szentlélek ad nekünk.

Az újonnan épült templom a mennyei Jeruzsálemet idézi föl – mondta a püspök –, ez a mi reménységünk, minden liturgiánkban ezt akarjuk átélni, az Istennel való nagy találkozást. Minden elővételező jelképe annak, amit Isten készít nekünk; az atyai ház ennek a templomnak a tükre.

Beer Miklós hálát és köszönetet mondott mindenkinek, aki hitt benne, hogy létrejöhet ez a templom, és reményét fejezte ki, hogy az új templom még inkább kitárja ajtaját mindenki felé, majd kérte az Úr megszentelő áldását az új oltárra.

A szentmise után Molnár Zsolt plébános szintén köszönetet mondott mindenkinek, különösen Pásztor Béla polgármesternek, aki szívén viselte a templom ügyét, valamint Nagy László építésznek, az egyházközség tagjának, aki szakértelemmel és szívbéli odaadással, átimádkozva tervezte a templomot.
Molnár Zsolt háláját fejezte ki többek között a testvérfelekezetek képviselőinek, akik támogatták az új katolikus templom megszületését. Külön köszönettel illette Fukk Lóránt református lelkészt, aki befogadta a katolikus híveket a református templomba: az építkezés idején ott zajlottak a napi szentmisék.

Fukk Lóránt református lelkész beszédét egy igével kezdte Péter apostol leveléből: „...mivel ő, a Szent hívott el titeket – magatok is szentek legyetek egész magatartásotokban, úgy, amint meg van írva: »Szentek legyetek, mert én szent vagyok«” (1Pét 1, 15–16). Most, hogy a templom megépült, fontos feladatot kaptak a hívek: „szentek legyetek”. Töltsétek be a házát azzal a csodával, amelyet az Úr nektek adott – buzdított a lelkész. Elmondta, egy évvel ezelőtt barátja, Molnár Zsolt plébános megígértette vele, a templomszentelésre hoz egy saját verset – ezt az ígéretét betartotta, és felolvasta a Szentlélek-templom szentelésére íródott művét, mely ezekkel a szavakkal zárult: „legyetek a Lélektől lelkes egyház”.

* * *

Veresegyházon 2013-ban kezdődött a régi templomépület, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom felújítása. A késő barokk templomépület egy 800 lakosú települést szolgált ki, azonban napjainkra Veresegyház 18 000 fős lakossággal rendelkezik; így 2013 júliusában megszületett a döntés: új templom épül, amely a szakrális szolgálaton túl a város komolyzenei rendezvényeinek is helyet biztosít majd.

2015. május 23-án rakták le a Szentlélek-templom alapkövét; az ünnepélyes alkalmon részt vettek a testvéregyházak lelkészei és hívei is. Az építkezés ideje alatt a református templomban tartották a szentmiséket; emellett református, evangélikus és baptista testvéreink gyűjtést rendeztek a katolikus templom építésének támogatására.

A május 14-i szentelés utáni vasárnap, pünkösdvasárnap az újonnan épült templom első búcsúnapja.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle