Ferenc pápa a chilei katolikus egyetemen: Gyakoroljuk a párbeszéd és a találkozás nyelvtanát!

2018. január 18. csütörtök 19:35

A Szentatya január 17-én, szerdán este felkereste Santiago de Chilében a Pápai Katolikus Egyetemet. Ez volt az ország fővárosában az utolsó programja, mielőtt január 18-án, csütörtökön továbbutazott volna Iquiquébe.

A Pápai Katolikus Egyetemet 1888-ban alapították a chilei főváros akkori érsekének kezdeményezésére. Ferenc pápa a 130 éves felsőfokú intézményben a jelen levő hétszáz hallgató és a chilei egyetemi világ ezerkétszáz képviselője előtt „átfogó írás- és olvasásoktatásra” buzdított.

Az egyetemek legyenek a párbeszéd és a találkozás laboratóriumai, amelyek képesek túllépni a részekre töredezettség és az egyéni érdekek minden formáján – biztatott a Szentatya. – Az intelligencia és a szakmai kiválóság, harmóniába hozva a hittel, az igazságossággal és a szeretettel – azok lekicsinylése nélkül –, prófétai erőt nyer. Ez elsősorban azoknak segít, akiket magukra hagynak a leselejtezés kultúrája miatt.

Az egyetem rektora köszöntő szavaiban annak a reményének adott hangot, hogy Péter utódának jelenléte hozzájárul a párbeszéd új tereinek megnyílásához és az egyetem megújulásához vezet.

A pápa rámutatott, hogy kihívásokról beszélni ma annyit jelent, hogy elismerjük: vannak olyan helyzetek, amelyeket újra át kell gondolnunk. Ez ne legyen naiv, utópisztikus vagy önkényes. Egyes folyamatok és változások láttán az újra átgondolás nem azt jelenti, hogy meg kell fékezni a tudás fejlődését, hanem azt, hogy az egyetemeknek olyan kiemelt helyekké kell válniuk, ahol a párbeszéd nyelvtanát gyakorolják, amely a találkozásra nevel.

A Pápai Katolikus Egyetemen, ahol többek között Szent Alberto Hurtado jezsuita is tanult, Ferenc pápa aggodalmának adott hangot az úgynevezett „likvid társadalom” miatt – ahogy azt Zygmunt Bauman szociológus megfogalmazta –, amelyben eltűnőben vannak a viszonyítási pontok. Ma úgy tűnik, hogy a „felhő” vált az új találkozási hellyé, amelyet a múlékonyság és a stabilitás hiánya jellemez. Ehelyett azonban fontos lenne újra felfedezni a „mi”, vagyis a közösség mély értelmét, hogy túllépjünk az egyéni érdekeken, amelyek konfliktusokat és erőszakot gerjesztenek.

A több száz hallgató és egyetemi tanár jelenlétében a pápa az egyetemek küldetésére emlékeztetett. „Ezek az intézmények arra kaptak meghívást, hogy a nemzeti együttélés szolgálatában álljanak, és az ország számára a jövő laboratóriumai legyenek, túllépve a tudás antagonisztikus és elitista logikáján” – fogalmazott a Szentatya, és azt kérte, hogy mindig keressék a párbeszéd újabb tereit az összeütközéssel, a megosztottsággal szemben, és biztosítsák a barátságos véleménykülönbség útjait.

Ebben a dinamikus és erényes folyamatban ne némítsák el a „népi intuíciót”, elsősorban gondolva az őslakos közösségek kulturális gazdagságára. A tudás mindig álljon az élet szolgálatában, és mérje össze magát azzal, hogy tovább tudjon fejlődni – buzdított a Szentatya.

Majd elégedettségének adott hangot az egyetemi pasztoráció evangelizáló erőfeszítéseinek és vidám életerejének láttán. „Ez a fiatal, élő és önmagából kilépő Egyház jele” – mondta.

A találkozó végén a pápa a chilei Pápai Katolikus Egyetemnek ajándékozott egy hajózási atlaszt, amelyet Bartolomé Olivának tulajdonítanak. A pusztán ötven példányban elkészített faximile kiadás hitelesen reprodukálja a vatikáni Apostoli Könyvtárban található hajózási atlaszt. A pergamenre készült kézirat 14 színes hajózási térképet tartalmaz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő