Ferenc pápa a házasságra való felkészítésről: Igazi katekumenátusra van szükség

Ferenc pápa – 2017. február 26., vasárnap | 19:02

A Rota Romana szervezésében továbbképző tanfolyamot tartottak február 22. és 25. között a Vatikánban plébánosok számára. Az utolsó napon Ferenc pápa a Kelemen teremben fogadta a továbbképzés résztvevőit és a Rota Romana előadóit.


A szentatya hozzájuk intézett beszédében rövid foglalatát adta a házasság szentsége katolikus értelmezésének, majd tanácsokkal szolgált, melyek a családszinódus után előállt új lelkipásztori helyzetben segítik a papságot: „Legyetek közel a házaspárokhoz minden körülmények között, a Krisztusban kötött szentségi házasságban élők mellett éppúgy, mint az együtt élők esetében!”

Beszéde elején a pápa hivatkozott az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítására, a Mitis Iudex és Mitis et misericors Iesus kezdetű motu propriókra, melyek konkrét módon, jogi normákba foglalták mindazt, amit a két családszinóduson a püspökök javasoltak. „Jó dolog – mondta a pápa –, hogy ti, plébánosok e továbbképzés révén elmélyíthetitek ezt az anyagot, mert elsősorban titeket érint, hogy konkrétan alkalmazzátok a családokkal való hétköznapi kapcsolatokra. Az esetek többségében ti szóltok a fiatalokhoz, akik családot szeretnének alapítani és szentségi házasságot kötni. És ti vagytok azok, akik leginkább azon házaspárok felé fordultok, akik súlyos nehézségekkel küzdenek a kapcsolatukban és szükségük van arra, hogy ismét élővé tegyék a hitüket és újra felfedezzék a szentség kegyelmét, némelykor útbaigazítást kérve házasságuk semmissége ügyében. Senki nem ismeri jobban őket a konkrét társadalmi környezetükben, mint ti, az együtt élő párokat, a meghiúsult kapcsolatokat, a boldog és boldogtalan családokat. Minden egyes személy és minden egyes helyzet esetében az a hivatásotok, hogy útitársaik legyetek, tanúságot tegyetek számukra és támogassátok őket”.

„Legyen gondotok arra, hogy tanúságot tegyetek a házasság szentségének a kegyelméről és a családról mint legfőbb jóról, mely az egyház és a társadalom élő sejtje, az egy férfi és egy nő közötti házasság megkötése révén, ami a Krisztus és az Egyház közötti jegyesi kapcsolat jele” – adta meg Ferenc pápa az Egyház hagyományos definícióját a szentségi házasságról. „A tanúságtétel a házassági előkészítés során ölt konkrét formát, amikor a párok megismerik tervezett lépésük mély értelmét és amikor kísérik a párokat az életük derűs és árnyékos napjaiban”. Szabadon hozzáfűzve a pápa megjegyezte, hogy a fiatalok a jegyesoktatás során, bár hallanak a házasságról, a Krisztus és az Egyháza közötti egység jeléről, és igent is mondnak rá, de hogy meg is értik-e azt valóban, az továbbra is kérdés marad. „Meg vagyok győződve róla – vallotta meg a pápa –, hogy szükség van egy, a házasság szentségére előkészítő katekumenátusra”.

„Emlékeztessétek a keresztény jegyeseket arra, hogy a házasság szentségében Isten mintegy visszatükröződik, amikor belevési abba szeretetének eltörölhetetlen jegyét. Az Isten által teremtett házasság az ő ikonja, aki a szentháromságos személyek közössége. Az egy és háromságos Isten szeretete, Krisztus és a jegyes Egyház szeretete legyen a katekézis és a házassági evangelizáció középpontja” – buzdított a pápa, azt kérve a plébánosoktól, hogy „a találkozás összes lehetséges formájában mutassák fel a házasság szentségének ezt a nagy titkát”.

Ezen elsődleges tanúságtétel mellett a pápa a plébánosok lelkére kötötte, hogy „támogassák azokat, akiknek a kapcsolata nem igazi szentségi házasság, de akik ki akarnak jutni ebből a helyzetből: „Ebben a kényes küldetésben a hívek elsősorban ne úgy ismerjenek meg benneteket, mint bürokratikus eljárások és jogi normák szakembereit, hanem mint testvéreket, akik felajánlják a meghallgatásukat és megértésüket. Ugyanakkor legyetek közel hozzájuk az evangélium stílusával, ismerjétek meg, fogadjátok be azokat a fiatalokat, akik inkább az együttélést választják a házasság helyett”.

„Ők ugyanis, lelki és erkölcsi szempontból a szegények és kicsik között vannak, akik felé az Egyház, Krisztus nyomaiban járva, anya szeretne lenni, nem hagyja el, inkább felkeresi és gondjába veszi őket – folytatta a pápa. – Krisztus őket is szereti, ezért gyengéd és együttérző szemmel nézzetek rájuk. Ezeknek az utolsóknak a gyámolítása, az evangélium nyomán lényegi része annak a küldetésnek, mely támogatja és védi a házasság szentségét. A plébánia ugyanis kiváltságos módon a lelkek üdvösségét szolgálja, ahogy Boldog VI. Pál tanította: A plébánia Krisztus jelenléte megváltói szerepének a teljességében, az evangélium háza, az igazság háza, a mi Urunk iskolája”.

Beszéde végén a pápa ismét aláhúzta, hogy amiként azt a Rota Romanának is ajánlotta, „szükség van a házasulandók igazi katekumenátusára, mely magában foglalja a szentségi előkészítés állomásait: a házassági előkészítést, annak megünneplését és a következő években a kísérést. Rátok, a püspökök nélkülözhetetlen segítőtársaira van bízva elsődlegesen ez a katekumenátus, és minden fellépő nehézség ellenére arra biztatlak benneteket, hogy valósítsátok meg azt. Azt hiszem – tette hozzá ismét szabadon a pápa –, az igazi nehézség abban áll, hogy a házasságot »társadalmi eseményként« értelmezik és nem pedig úgy, mint egy igazi szentséget, mely nagyon hosszú előkészítést igényel” – zárta beszédét Ferenc pápa a házasságra való felkészítésről tartott tanfolyam résztvevőinek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria