Ferenc pápa: A médiának az igazságot és a közjót kell szolgálnia

Ferenc pápa – 2024. március 26., kedd | 10:31

A Szentatya március 23-án a VI. Pál teremben fogadta a RAI olasz közszolgálati műsorszolgáltató vezetőit és munkatársait a televízió alapításának 70. és a rádió alapításának 100. évfordulója alkalmából. Beszédében a pápa hangsúlyozta: a globális világban egységet kell építeni, hitelesen tájékoztatni, minőségi műsorokkal szórakoztatni és megmutatni a sokszínűséget, odafigyelve mindenkire.

Ez a kettős évforduló jó alkalom a visszatekintésre, az elmúlt hetven, illetve száz évre, amely összefonódott Olaszország történetével; ugyanakkor kihívás is, hogy előretekintsünk a jövőbe, amelynek megteremtésében a médiának is szerepe van, ahol globális szinten mindenki élete összefügg. Emellett pedig itt, a Vatikánban vagyunk, és sokan közületek jól ismerik ezeket a helyeket, mert a RAI olasz rádió és televízió születése óta követi Péter utódának lépéseit – kezdte beszédét a pápa.

Az elmúlt években a RAI nemcsak tanúja volt a társadalmi változások folyamatának, hanem részben főszereplőként alakította azokat. A média ugyanis kihat az identitásunkra, jó és rossz értelemben egyaránt. Ebben áll a közszolgálatisága.

Ferenc pápa különválasztva elemezte a szolgálat és a köz kifejezéseket, melyek jól mutatják küldetésük alapját: a kommunikáció mint ajándék a közösségnek.

A szolgálat jelentése a rádiós és televíziós munkatársak esetében az, hogy az állampolgárok igényeire egyetemes nyitottsággal válaszol, képes úgy bemutatni a helyi történéseket, hogy tiszteletben tartja és előmozdítja minden személy méltóságát; hozzájárul az igazsághoz és a közjóhoz a tájékoztatás, a szórakoztatás, a kultúra és a technológia megfelelő felhasználásával. Az információ világában a szolgálat lényegében az igazság keresését és előmozdítását jelenti, a teljes igazságét – tette hozzá a Szentatya. – Fel kell tartóztatni az álhírek terjedését, azt az alattomos szándékot, amely a közvéleményt ideológiai alapon igyekszik befolyásolni, hazugságokkal, a társadalom szövetét bomlasztva. Az igazság egy és harmonikus, nem lehet személyes érdekek szerint megosztani.

A tájékoztatásban dolgozók számára a szolgálat azt jelenti, hogy kerülik a megtévesztő leegyszerűsítéseket, hiszen az igazságot sokféle hang szimfóniája adja ki, nem pedig az, ha mindig csak saját elképzelésüket hangoztatják. A RAI számára a szolgálat azt is jelenti, hogy a polgároknak „korrekt, előítéletek nélkül továbbított” és „elhamarkodott következtetések” nélküli információkat nyújt, időt hagyva nekik, hogy megértsék és elgondolkodjanak azokon, küzdve a „kognitív szennyezés” ellen, hogy az információ is „ökológiai” legyen – fejtette ki a RAI munkatársainak a pápa. – Garantálni kell a különböző vélemények és források tiszteletteljes pluralizmusát, mert ahogy már Szent II. János Pál pápa is leszögezte: az igazságot soha nem lehet másokra kényszeríteni. Tiszteletben kell tartani mások lelkiismeretét, amelyben magának Istennek a képmása tükröződik. Az igazságot csak felajánlani lehet a másiknak, aki pedig felelősen elfogadja azt. Ferenc pápa ezért arra bátorította az olasz közmédia munkatársait, hogy törekedjenek a párbeszédre, szőjék az egység szálait. Ehhez pedig először is meg kell hallgatni egymást.

A pluralizmus a kommunikációs nyelvezetet is érinti, vagyis a mozi, a filmek, a sorozatok, a kulturális és szórakoztató műsorok, a sportközvetítések, a gyermekprogramok sokszínűségét. Technikában gazdag, de emberségben szegény kor a miénk, amelyben fontos a szépség keresése, a szolidaritás előmozdítása, a szabadság megőrzése. Azon kell dolgozni, hogy minden művészi kifejeződés segítsen felemelni az embereket; segítsen elgondolkodtatni, érzelmeket ébreszteni, mosolyra és meghatott könnyekre fakasztani, hogy értelmet találjanak az életben, meglássák a jó távlatát, ne törődjenek bele a legrosszabba.

A technika és a technológia számos kérdést vet föl. Ezzel kapcsolatban a pápa figyelmeztetett: szükség van a mesterséges intelligencia rendszereinek etikai szabályozására, hogy megelőzzük a káros és diszkriminatív következményeket, amelyek a társadalmi igazságosságot fenyegetik. Nem szabad engedni, hogy használatuk a pluralizmus rovására menjen, hogy kiélezze a közvéleményt, vagy hogy uralkodóvá tegye az egyengondolatot.

A szolgálat szó elemzése után a pápa a köz szó jelentésével foglalkozott beszédében. Kifejtette: attól közszolgálati a RAI, hogy a közjóért dolgozik, mindenki, nem csupán egyesek érdekében. Ez elsősorban azt kívánja, hogy hangot adjanak a legutolsóknak, a legszegényebbeknek, azoknak, akik nem jutnak szóhoz, akiket kiselejteznek. Azt is jelenti, hogy hivatásuk révén eszköz legyenek a megismerés növelésében, az elgondolkodtatásban, nem pedig az elidegenítésben; új szemmel mutassák be a valóságot, a fiatalokat nagy álmokra neveljék. Az egész médiarendszernek globális szinten meg kell újulnia, kilépni a megszokott világából és kérdéseket kell feltennie, tovább kell mennie. A nézettségi, hallgatottsági mutatók követése nem mehet a tartalom rovására, sokkal inkább a minőséget kell építeniük. „A RAI műsorai gyakorlatilag minden olasz háztartásba eljutnak, bekopogtatnak, hogy meglepjenek, társaságot nyújtsanak, hogy osztozzanak örömben és fájdalomban, hogy az egységet, a kiengesztelődést, a meghallgatást és a párbeszédet támogassák a családban és a társadalomban; hogy tájékoztassanak és tisztelettel és alázattal meghallgassanak.”

„Haladjatok tovább ezen a szép úton!” – búcsúzott a pápa a RAI Olasz Rádió és Televízió munkatársaitól.

Forrás: Vatikáni Rádió 

Fotó: Vatican Media; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria