Ferenc pápa: Nem létezik fotelből végzett evangelizálás

2018. április 19. csütörtök 14:42

Az április 19-i reggeli szentmisén a pápa arról beszélt, hogy a Szentlélek miként ösztönzi a keresztényeket az evangelizálásra. Az evangelizáció három felszólító módú ige köré épül: kelj fel, lépj közel, és indulj ki a konkrét helyzetből.

Minden kereszténynek kötelessége és küldetése az evangelizálás. Kérjük a kegyelmet, hogy meghalljuk a Szentlelket, ki tudjunk lépni önmagunkból, és meg tudjuk mutatni közelségünket az emberekhez, nem teóriákból, hanem konkrét helyzetekből kiindulva – buzdított Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A Szentatya Az apostolok cselekedetéből vett napi szakaszról elmélkedett, amelyben az Úr angyala azt mondja Fülöpnek: „Kelj föl, és menj délre, arra az elhagyatott útra, amely Jeruzsálemből Gázába visz le!”

A pápa felidézte, hogy István vértanúsága után nagy üldözés tört ki, és a keresztények, illetve a tanítványok szétszéledtek mindenfelé Júdeában és Szamáriában. De éppen az üldöztetés e szele ösztönözte a tanítványokat, hogy továbblépjenek. „Ahogy a szél teszi a növények magjaival, tovább fújja és elveti azokat, itt is így történt – hangsúlyozta a Szentatya. – Továbbléptek Isten szavával, és elvetették azt. Humorosan azt mondhatnánk: így született meg a ’propaganda fide’, azaz a hithirdetés. Az üldöztetésből, a széltől sarkallva vitték a tanítványok előre az evangelizálást. Az apostolok cselekedeteinek napi szakasza nagyon szép: az evangelizálásról szóló igazi írás. Így evangelizál az Úr. Azt akarja, hogy így evangelizáljunk mi is.”

Ferenc pápa kiemelte, hogy a Szentlélek ösztönözte Fülöpöt – és bennünket keresztényeket is – az evangelizálásra. Ez pedig három kulcsfogalomra épül: kelj fel, lépj közel, és a helyzetből indulj ki. „Az evangelizálás nem egy jól felépített terv a prozelitizmusra, az erőszakos térítésre, vagyis arra, hogy induljunk el, és szedjünk össze rengeteg követőt itt-ott. Nem! – nyomatékosította a pápa. – A Lélek mondja meg, hogy miként kell elvinni Isten szavát Jézus nevében az emberekhez. A Szentlélek pedig így kezdi: Kelj fel, és menj el arra a helyre! Nem létezik fotelből végzett evangelizálás. Kelj fel, és menj el! Lépj ki önmagadból! Mindig. Légy mindig mozgásban! Menj el arra a helyre, ahol az Igét kell hirdetned!”

A Szentatya emlékeztetett, hogy sok ember elhagyta hazáját és családját, hogy távoli vidékekre is elvigye Isten szavát. Sokszor nem voltak felkészülve erre fizikailag, nem rendelkeztek védőoltásokkal, hogy ellenálljanak az ottani betegségeknek, és fiatalon meghaltak, vagy vértanúságot szenvedtek. Az evangelizálás vértanúi ők – ahogy egy bíboros mondta a pápának.

Ferenc pápa ezt követően rámutatott: nincs szükség „evangelizációs kisokosra”, hanem közelségre, az emberek mellé állásra van szükség, hogy lássuk, mi történik, és a helyzetből induljunk ki, ne az elméletből, a teóriából.

Elméletben nem lehet evangelizálni. Az evangelizálás testközeli, személytől személynek szól. A helyzetből, és nem az elméletekből indul ki. Jézus Krisztust hirdeti és a Lélek bátorsága ösztönzi a keresztelésre. Menj, menj addig, amíg érzed, hogy befejeződött a műved! Így történik az evangelizálás. Ez a három felszólító módú ige kulcsfogalom minden keresztény számára, akiknek életükkel, saját példájukkal és szavukkal kell evangelizálni. Kelj fel, lépj közel, és indulj ki a konkrét helyzetből! Ez egyszerű módszer, ez Jézus módszere. Jézus így evangelizál. Mindig mozgásban volt, mindig úton volt, mindig az emberek közelében, és mindig a konkrét helyzetekből indult ki. Evangelizálni csak ezzel a három hozzáállással lehet, a Lélek erejével. A Lélek nélkül ez a három hozzáállás sem működik. A Lélek ösztönöz minket, hogy felálljunk, közel lépjünk, és a konkrét helyzetekből induljunk ki – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle