Ferenc pápa üzenete az olasz egyházmegyei karitászszervezetekhez: Mind közelebb az utolsókhoz

Ferenc pápa – 2018. április 18., szerda | 9:58

Ferenc pápa levelet küldött az olasz egyházmegyei karitászszervezetek konferenciájára, mely április 16-án, hétfőn kezdődött Padova közelében. A Szentatya azt kéri a munkatársaktól, hogy egyre inkább álljanak a szegények mellé.

Az egyházmegyei karitászszervezetek 40. konferenciáját április 16. és 19. között tartják Padova közelében, Albano Termében, hatszáz résztvevővel. Kétszázhúsz olasz egyházmegyei karitászszervezet igazgatói és munkatársai folytatnak megbeszéléseket e témában: „Fiatal az a közösség, amely osztozik a javakban”.

A konferenciát Francesco Montenegro bíboros, az olasz Karitász elnöke nyitotta meg. Kiemelte: A szegényeknek nemcsak szolgáltatásokra van szükségük, hanem barátságra is. Meg kell tanulnunk, hogy mellettük álljunk, és nyitott, élő közösségeket építsünk.

„Egyre nagyobb figyelmet kell szentelni az utolsók és a szegények ügyének, eljutva az emberi társadalom perifériáira, hogy a szeretet hiteles apostolai legyünk” – buzdítja üzenetében a tanácskozás résztvevőit Ferenc pápa. Levelében Giovanni Nervo prelátusra, az olasz Karitász alapítójára és első elnökére is emlékeztet, valamint Giuseppe Pasini prelátusra, aki egy évtizeden keresztül volt a szervezet igazgatója: „Gondolkodásmódjukkal és értékes tanúságtételükkel olyan örökséggel gazdagították az olasz egyházat, amely továbbra is a hiteles szeretet és irgalmasság gyümölcseit eredményezi.”

* * *

Tavaly november 19-én, a szegények világnapján bemutatott szentmisén a Szentatya a következőket mondta: „A szegényekben nyilvánvalóvá válik Jézus jelenléte, aki gazdagból szegénnyé lett (vö. 2Kor 8,9). Ezért bennük, az ő gyengeségükben »üdvözítő erő« van. Még ha a világ szemében keveset érnek is, ők azok, akik megnyitják nekünk a mennybe vezető utat, ők jelentik számunkra az »útlevelet a mennyországba«. Számunkra evangéliumi kötelesség, hogy gondjukat viseljük – hiszen ők a mi gazdagságunk –, és nemcsak úgy, hogy kenyeret adunk nekik, hanem úgy is, hogy megtörjük velük Isten igéjének kenyerét, amelynek ők a legtermészetesebb címzettjei. Szeretni a szegényt azt jelenti, hogy harcolunk a szegénység minden formája ellen, legyen az lelki vagy anyagi.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria