Folytatódnak a szentföldi vetítések a Sapientián

2019. március 23., szombat | 16:47

Ebben a félévben is folytatódnak Várnai Jakab atya vetítései, amelyeket a Szentföld egyes helyeiről tart a Sapientia Főiskolán. A nagy érdeklődéssel kísért programok ismét csütörtök este 6 órai időpontban lesznek a Főiskola Auditorium Maximumában.

Április 11-én a vizuális séta körbejárja a „Sion hegy” néven ismert jeruzsálemi városrész szent helyeit. A Nagyhét előtti időpont hangulatának megfelelően figyelmünk főleg a Cenákulum, az Utolsó Vacsora színhelye felé irányul. Ez az épületegyüttes volt 1551-ig a Ferences Kusztódia központja. Az oszmán török hatalom általi elvétele a kereszténység első nagy szentföldi vesztesége volt a keresztes állam megszűnte után. A hely 1948 után az Izrael és Jordánia közti határra, ill. egy ún. senki földjére került, ami nem könnyítette meg a jogot tisztázását. 1936-ban a ferenceseknek sikerült egy telken kolostort építeniük a Cenákulum hagyományos helyének közelében, így a zarándokok az Utolsó Vacsora emlékezetét annak történeti közelségében ünnepelhetik.

Május 2-án „Jeruzsálemi háztetők” lesz a vetítés címe: felmegyünk néhány háztetőre és toronyba Jeruzsálem Óvárosában, és körülnézünk onnan. Ez amolyan „páholyból” végzett városnézés lesz, de most nem csupán a kényelem jelenti a pluszt. Egyes tornyokba, magaslatokra belépődíj ellenében bárki felmehet (német evangélikus templom, Hurva zsinagóga, Dávid vára, Olajfák hegye). Olyan helyekről is kilátást kapunk most az Óvárosra, amelyek a kolostori jelleg miatt a zarándokok előtt zárva vannak: San Salvatore, Flagellatio kolostor, Maison d’Abraham vendégház, Paulushaus vendégház.

Május 16-án pedig három olyan „szent helyre” látogatunk el, amely ma palesztin területen van. Jézus életének néhány fontos jelenetéhez kapcsolódnak: Betánia, ahol barátja, Lázár élt, Mártával és Máriával, azután Szikhem, ahol Jákob kútjánál a szamariai asszonnyal találkozott (itt teszünk egy kirándulás Szamaria régészeti feltárásához is), végül Emmausz, ahol a két tanítvány felismerte őt a kenyértöréskor. Nem egyszerűen az események történeti nyoma érdekel minket, hanem a zarándokhelyek élete, mai környezete, a helyi egyház itteni élete.

Forrás és fotó: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle