Gyűjtést szervez Szent Erzsébet napján két határon túli magyar egyházmegye

2017. november 13. hétfő 17:48

Idén is gyűjtést szervez november 19-én, Szent Erzsébet napján két határon túli magyar egyházmegye. A befolyt összegből a Gyulafehérvári Főegyházmegye a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását támogatja, a nagyváradi egyházmegye pedig meleg étellel látja el a rászorulókat.

„Észrevenni másokban az Isten arcát: nem kötelesség, hanem lehetőség – írja a gyűjtésre felszólító körlevelében Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. – Isten nem kötelez minket, csak megadja a lehetőséget a vele való találkozásra – különösen azokon a gyerekeken keresztül, akiknek nem adatott meg a lehetőség a tudás megszerzésére, amely által kijutnának a kilátástalan nyomorból, egy jobb élet reményében. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén ez évben azokra a gyerekekre irányul figyelmünk, akiknek nincs lehetőségük a tudás megszerzésére. A hátrányos helyzetű gyerekek nevelését és oktatását szeretné segíteni ez évi főegyházmegyei gyűjtésünk. A gondviselő Isten minket hív meg arra, hogy segítő kezek legyünk rájuk figyelésünk és akár a legcsekélyebb pénzbeli adományaink által.”

Körlevelében Jakubinyi György megköszönte azokat az adományokat is, amelyek az előző évi Erzsébet-napi gyűjtés során érkeztek. 2016 őszén az otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének támogatására gyűjtött a Gyulafehérvári Főegyházmegye.

Minden évben a rászorulók valamelyik csoportjára összpontosít Caritas szervezetünk, és az egészet szem előtt tartva mindig arra a részre kell fókuszálnia, ahol a legnagyobb a szükség.

Tavaly a Gyulafehérvári Caritas nagyon örült a Szent Erzsébet-gyűjtés után az eddigi, pénzügyi szempontból legeredményesebb akciónak. Tervezték, hogy több segítséget tudnak nyújtani a gondozásunkban lévő idősöknek és a munkatársak munkakörülményeit is javítani tudják. Azonban a 2017-es év költségvetési szempontból nagy kihívásokat tartogatott számukra: sorozatosan vonták meg a támogatást, előbb az állam, majd Maros megye önkormányzata késleltette és jelentősen csökkentette az otthoni beteggondozó szolgálatunk támogatását. Így a Szent Erzsébet-gyűjtés összegét a kiesett támogatás pótlására használták fel.

* * *

A nagyváradi egyházmegye karitászcsoportja minden eddiginél több rászoruló számára szeretne meleg ebédet biztosítani. Az adakozók felajánlásaikat november 19-én átadhatják az egyházmegye római katolikus templomaiban vagy a katolikus segélyszervezet nagyváradi székhelyén naponta 8 és 14 óra között. 

A nagyváradi karitász szintén köszönetét fejezi ki az előző évben érkezett adományokért is, melyeknek köszönhetően megduplázhatták a kedvezményezettek számát a városban, míg az egyházmegye területén közel ötven rászorulóval többen kaptak meleg ételt a hideg téli hónapokban. A székesegyház és a további ötvenkilenc római katolikus plébánia mellett két vidéki református parókia is részt vett a tavalyi Szent Erzsébet-gyűjtésben.

Forrás: Romkat.ro, Gyulafehérvári Caritas; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pappa-szentelesenek-50-evfordulojat-unnepelte-tamas-jozsef-puspok-csiksomlyon
Pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelte Tamás József püspök Csíksomlyón

Teljesen megtöltötték a csíksomlyói kegytemplomot április 21-én, szombaton délelőtt a hívek és elöljárók, akik részt vettek Tamás József püspök és egykori osztálytársai aranymiséjén.

13:01
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat