Harmadik alkalommal rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált Budapesten

Kultúra – 2016. május 5., csütörtök | 18:31

Május 20. és 26. között immár harmadik alkalommal rendezi meg a budapesti Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amely hazai és külföldi produkciókkal várja az érdeklődőket.

Idén a fiatalabb közönséget is megszólítja a III. Keresztény Színházi Fesztivál, amelynek programja különleges női sorsokat is bemutat, valamint műfaji sokszínűséget, színes, formabontó színházi megoldásokat ígér.

Május 20. és 26. között öt helyszínen, tizenhárom produkcióval mutatkoznak be magyar és külföldi társulatok Budapesten. Az Újszínház hiánypótló rendezvénysorozata idén két helyszínnel (RAM Colosseum, Nemzeti Színház) is bővül: előbbi intézményben az ExperiDance táncjátéka (Én, Leonardo – A fény születése), míg utóbbiban a debreceni társulat előadása kerül színpadra. A keresztény tematika minden előadásban más-más módon jelenik meg; a misztérium-musicaltől a marionettszínházig számtalan műfaj mutatkozik be e különleges hét során.

A fesztivál nyitó előadása Stuart Mária történetét dolgozza fel. A Királynő aranyból van című produkciót még nem láthatta fővárosi színpadon a közönség. A Kocsis István-darab főhőse Skócia tizenhét éves királynője, aki reneszánsz humanista uralkodóként a hatalmi érdekek teljes káoszában próbálja megőrizni tisztaságát, erényeit országa érdekében. Az uralkodónő szenvedéllyel, spiritualitással telített életútját Koncz Andrea főszereplésével jeleníti meg az Újszínház társulata a teátrum nagyszínpadán május 20-án.

Május 21-én Olaszországból érkező társulatot lát vendégül az Újszínház; a Fratelli Napoli Marionettszínház a Megváltó passióját mutatja be Krisztus a Golgotán című előadásában. Az élethű, aprólékos munkával faragott, szemet gyönyörködtető, korhű jelmezes bábok látványa és a rendszerint bibliai történeteket feldolgozó, mélyen hívő szicíliai művészek produkciója emlékezetes színházi élményt nyújt.

A fesztivál egyik legizgalmasabb előadásának a több színház koprodukciójában bemutatott Magyar Elektra című tragédia ígérkezik. A stúdió-előadás Bornemisza Péter 1558-ban írt műve alapján kerül színre Katona Imre rendezésében, modern színészi eszközökkel. A 16. századi iskoladráma – mely a szophoklészi tragédia átdolgozása – örök érvényű üzenetével a ma emberét is megszólítja.

Nagyszabású és rendkívüli előadásnak ígérkezik a Csokonai Nemzeti Színház produkciója is. A debreceni teátrum A magyar Faust című történetet mutatja be a Nemzeti Színházban kórus és szimfonikus zenekar kíséretével. A vendégelőadások sorát a következő napon az olaszországi Teatro Iaia produkciója (A rózsafüzér) gazdagítja: a modern családtörténetben egy anya és lányainak konfliktusa és az egymás közötti megbocsátás témaköre kerül színre.

Május 25-én a lengyel TEATR A társulat misztérium-musicalét mutatják be a Keresztény Színházi Fesztivál keretében. Az Apokalipszis című előadás modern színházi kifejezőeszközökkel jeleníti meg a végítélet történetét. A reményt és feloldozást hirdető misztérium-musical rock- és klasszikus zenével, multimédiás színpadképpel különleges színházi élményt nyújt.

A rendezvénysorozatot egyházzenei koncertek és szakmai beszélgetés teszi teljessé, a záróesten pedig az Újszínház egyik emblematikus produkciójával, Szent Margit történetével ér véget a Keresztény Színházi Fesztivál.

A fesztivál teljes programja itt érhető el.

Forrás és fotó: Újszínház.hu (Positivecommunications.hu)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria