Hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására képeznek óvónőket Szatmárnémetiben

2018. február 10. szombat, 13:32

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti tagozatával és a Szatmári Egyházmegyei Caritasszal együttműködve indított képzést óvónőknek a gyermekek felzárkóztatásáról a 2017/2018-as tanévben. A képzés második alkalmát február 5. és 7. között tartották.

A hárommodulos képzésen az óvónők a hátrányos helyzetű gyermekek nevelését, fejlesztését, felzárkóztatását segítő módszerekkel ismerkedtek meg. A képzés bevezető része tavaly október 30-án és 31-én zajlott, a második modult február 5. és 7. között szervezték meg. A harmadik alkalom 2018 júniusában lesz.

A tegnap befejeződött háromnapos képzésen ötvenöt óvónő vett részt, az előadásokat az együttműködő intézmények szakemberei tartották a szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban.

Az interaktív képzés két csoportban folyt, külön a román és külön a magyar gyermekeket nevelő-oktató óvónőknek. A képzés lehetőséget adott a tapasztalatcserére, valamint a problémák megbeszélésére és közös megoldás keresésére.

A Caritas erdődi Integretto óvodájában dolgozó Keresztesi Noémi tizenegy éve foglakozik hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával-nevelésével. A pedagógus előadóként vett részt a képzésen, abban segítve kollégáit, hogy ne a saját kárukon tanuljanak, hanem készüljenek fel a különböző helyzetekre, azokat nem problémaként, hanem kihívásként kezelve. Keresztesi Noémi elmondása szerint a pedagógusok gyakran tartanak attól, hogy az elsajátított módszereket nem tudják majd gyakorlatban alkalmazni, de bízik abban, hogy a mentorprogram keretében, melyben ő is részt vesz, sikerül majd ezt a félelmet orvosolni.

A képzés mentorprogrammal folytatódik. Március és június között háromtagú szakembercsapat látogat az érintett óvodákba, hogy az elméleti tudás gyakorlatba ültetését segítsék.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda