Hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására képeznek óvónőket Szatmárnémetiben

2018. február 10. szombat 13:32

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti tagozatával és a Szatmári Egyházmegyei Caritasszal együttműködve indított képzést óvónőknek a gyermekek felzárkóztatásáról a 2017/2018-as tanévben. A képzés második alkalmát február 5. és 7. között tartották.

A hárommodulos képzésen az óvónők a hátrányos helyzetű gyermekek nevelését, fejlesztését, felzárkóztatását segítő módszerekkel ismerkedtek meg. A képzés bevezető része tavaly október 30-án és 31-én zajlott, a második modult február 5. és 7. között szervezték meg. A harmadik alkalom 2018 júniusában lesz.

A tegnap befejeződött háromnapos képzésen ötvenöt óvónő vett részt, az előadásokat az együttműködő intézmények szakemberei tartották a szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban.

Az interaktív képzés két csoportban folyt, külön a román és külön a magyar gyermekeket nevelő-oktató óvónőknek. A képzés lehetőséget adott a tapasztalatcserére, valamint a problémák megbeszélésére és közös megoldás keresésére.

A Caritas erdődi Integretto óvodájában dolgozó Keresztesi Noémi tizenegy éve foglakozik hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával-nevelésével. A pedagógus előadóként vett részt a képzésen, abban segítve kollégáit, hogy ne a saját kárukon tanuljanak, hanem készüljenek fel a különböző helyzetekre, azokat nem problémaként, hanem kihívásként kezelve. Keresztesi Noémi elmondása szerint a pedagógusok gyakran tartanak attól, hogy az elsajátított módszereket nem tudják majd gyakorlatban alkalmazni, de bízik abban, hogy a mentorprogram keretében, melyben ő is részt vesz, sikerül majd ezt a félelmet orvosolni.

A képzés mentorprogrammal folytatódik. Március és június között háromtagú szakembercsapat látogat az érintett óvodákba, hogy az elméleti tudás gyakorlatba ültetését segítsék.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

2018. február 21. szerda
a-romak-integraciojarol-es-az-egyhazak-szereperol-rendeztek-konferenciat-budapesten
A romák integrációjáról és az egyházak szerepéről rendeztek konferenciát Budapesten

„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe” címmel rendeztek konferenciát a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen február 20-án. Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

2018. február 21. szerda