Hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására képeznek óvónőket Szatmárnémetiben

2018. február 10. szombat 13:32

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szatmárnémeti tagozatával és a Szatmári Egyházmegyei Caritasszal együttműködve indított képzést óvónőknek a gyermekek felzárkóztatásáról a 2017/2018-as tanévben. A képzés második alkalmát február 5. és 7. között tartották.

A hárommodulos képzésen az óvónők a hátrányos helyzetű gyermekek nevelését, fejlesztését, felzárkóztatását segítő módszerekkel ismerkedtek meg. A képzés bevezető része tavaly október 30-án és 31-én zajlott, a második modult február 5. és 7. között szervezték meg. A harmadik alkalom 2018 júniusában lesz.

A tegnap befejeződött háromnapos képzésen ötvenöt óvónő vett részt, az előadásokat az együttműködő intézmények szakemberei tartották a szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban.

Az interaktív képzés két csoportban folyt, külön a román és külön a magyar gyermekeket nevelő-oktató óvónőknek. A képzés lehetőséget adott a tapasztalatcserére, valamint a problémák megbeszélésére és közös megoldás keresésére.

A Caritas erdődi Integretto óvodájában dolgozó Keresztesi Noémi tizenegy éve foglakozik hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával-nevelésével. A pedagógus előadóként vett részt a képzésen, abban segítve kollégáit, hogy ne a saját kárukon tanuljanak, hanem készüljenek fel a különböző helyzetekre, azokat nem problémaként, hanem kihívásként kezelve. Keresztesi Noémi elmondása szerint a pedagógusok gyakran tartanak attól, hogy az elsajátított módszereket nem tudják majd gyakorlatban alkalmazni, de bízik abban, hogy a mentorprogram keretében, melyben ő is részt vesz, sikerül majd ezt a félelmet orvosolni.

A képzés mentorprogrammal folytatódik. Március és június között háromtagú szakembercsapat látogat az érintett óvodákba, hogy az elméleti tudás gyakorlatba ültetését segítsék.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda