Huszonöt éves a Szatmári Egyházmegyei Caritas szervezet

Külhoni – 2015. szeptember 27., vasárnap | 19:00

A Szatmári Egyházmegyei Caritas szeptember 24–25-én ünnepelte alapításának 25. évfordulóját egy olyan rendezvénysorozattal, amelyre meghívták a helyi és külföldi partnereket, a barátokat, segítőket, s mindazokat, akik velük együtt támogatták a rászorulókat.

A keresztény segítségnyújtás megjelenítője, a szatmári civil szféra egyik kiemelkedő szereplője, híd kelet és nyugat között, a szeretetszolgálat tevékeny képviselője – ez mind a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

Negyedszázad a rászoruló és beteg gyerekek, felnőttek és idősek szolgálatában. Szociális konyhák, házi betegápoló, nappali, integrációs, és szociális központok, megannyi intézmény Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Erődön, Nagybányán és Máramarosszigeten, további városokban és falvakban, ott, ahol szükség van rá.

Az ünnepség keretében szeptember 24-én este a Dinu Lipatti Filharmóniában vettek részt koncerten a vendégek, majd a püspöki palotában állófogadás várta őket. Itt Schönberger Jenő szatmári püspök köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönve a közösség munkáját.

A főpásztor a külföldi – zömében németországi, vagy német nyelvterületről érkező – testvérekhez is fordulva a közösen megtett útról beszélt: „Koncertről jövünk, ezért hadd mondjam azt, ami a zenében a harmónia, az a keresztények között a szeretet. Önök huszonöt évvel ezelőtt mellénk álltak, és azóta is együtt megyünk el mindazokhoz, akiknek szükségük van ránk. Köszönet ezért.”

Szeptember 25-én, pénteken reggel a szatmárnémeti székesegyházban mutatott be szentmisét a jubileum alkalmából Schönberger Jenő. Szentbeszédében emlékeztetett arra, hogy egy Caritas-alkalmazott nem követhet mást, mint Jézust, Isten fiát, az üdvözítőt, a megváltót: „Sem a saját elképzelését, sem a saját vágyait, sem a saját ötletét, hanem csak Krisztust követhetitek. Ő megmondja, merre kell menni és mit kell tenni. És a jót se azért tegyétek, hogy titeket dicsérjenek, hanem azért, hogy dicsérjék érte a mennyei Atyát. Jézus sem maga miatt tette a csodákat.”

A résztvevők a szentmise után kilátogattak Túrterebesre, a Tours-i Szent Márton Közösségi Központba, ahol a valóságban tapasztalhatták meg a nélkülözőkkel való foglalkozást, majd a püspök megáldotta a központ épületét.

Délután ismét a Dinu Lipatti Filharmóniában folytatódott a program, ahol jubileumi ünnepséget tartottak megyei és városi elöljárók, közméltóságok és intézményvezetők részvételével. Itt beszédet mondott többek között a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója, Láng László, valamint Schönberger Jenő, a rendezvény zárásaként pedig ajándékokat és érdemokleveleket adtak át a szervezetnek.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria