Szent Lukács-napi ünnepséget tartott a görögkatolikus szeretetszolgálat

Hazai – 2015. november 29., vasárnap | 15:49

Nyíregyházán, a hittudományi főiskola nagytermében ünnepelte fennállásának ötéves évfordulóját a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat november 27-én.

Az ünnepi megnyitó elején a Szeretetszolgálat dolgozóit Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz püspök és Szocska A. Ábel OSBM, a Nyíregyházi Egyházmegye kinevezett apostoli kormányzója köszöntötték.

A Szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor a nap mottójául Ferenc pápa gondolatát választotta – „Az Egyház előrehaladása a Szentlélek műve, ne féljünk a Szentlélek meglepetéseitől!” –, utalva azokra a meglepetésekre, amelyekkel az elmúlt öt évben a szeretetszolgálatnak is szembe kellett néznie.

Az igazgató bemutatta az elmúlt évben történt jelentősebb fejlesztéseket: a máriapócsi intézmény energetikai fejlesztését, a gépjárműbeszerzéseket a, lakásotthonok felújítását, a szakolyi intézmény kitagolását.

Beszámolójában hangsúlyozta: „Ne feledjük, hogy keresztényként, egyházi intézményben a ránk bízott elhagyott vagy árva gyermekekben, a beteg, idős ellátottjainkban, a fiatal vagy középkorú fogyatékkal élőkben egyaránt Krisztust kell szolgálnunk!”

Ungvári Sándor kiemelte, céljuk nem más, mint a szeretet szolgálata az Isten országába vezető úton: enni adni, inni adni, befogadni, felruházni, meglátogatni.

Ősz Tibor lelkiigazgató szintén köszöntötte a vendégeket, majd a Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ ellátottjainak műsora következett.

A délelőtti program lezárásaként a fogyatékkal élők ellátását biztosító szakolyi ápoló-gondozó otthon kitagolásáról tartottak előadást Hepp Annamária, a projekt szakmai vezetője, Nagyné Kirimi Annamária intézményvezető és Nagy Gyula, az intézmény ellátottja.

Ezután a hodászi hagyományőrző fiatalok előadását hallgathatta meg a közönség.

Minden évben a Szent Lukács-nap alkalmával adják át a Szent Lukács-díjat, melyet idén Nagyné Kirimi Annamária kapott, aki a szakolyi Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthon intézményvezetője. Szintén ezen a napon osztják ki az igazgatói és fenntartói elismeréseket azon munkavállalók részére, akik elkötelezett, odaadó munkával szolgálják a szeretetszolgálat küldetésének megvalósítását. Idén először három emléklap is átadásra került két külsős, valamint egy, a hodászi intézményben dolgozó munkavállaló részére.

Az esemény befejezésként a Szent Miklós-iskola Glória Kicsinyek Kórusa énekelt.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Metropólia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria