Hitoktatók és lelkipásztori munkatársak nagyböjti lelkinapja Székesfehérváron

2016. március 9. szerda 15:20

Spányi Antal püspök vezette a hitoktatók és lelkipásztori munkatársak lelkinapját, amelyet március 5-én tartottak Székesfehérváron.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkinap szentmisével kezdődött, amelyet Spányi Antal mutatott be. Homilíájában arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei húsvétra készülve Isten irgalmas szemével lássuk meg mi is az embereket, és vállaljuk küldetésünket. „A boldogtalanság virtuális világával szemben építsünk egy új, az Istentől az emberek számára elgondolt, valós világot!” – buzdított a főpásztor.

Spányi Antal hangsúlyozta: Amikor látjuk, hogy nem mennek jól a dolgok körülöttünk, mert nem Isten szeretetére, hanem hazugságra és manipulálásra épül a világ rendje, akkor szólnunk kell az igazságért. Különben elgyengülünk és jelentéktelenné válunk. Kiszolgáltatottak leszünk egy olyan általánosan elfogadott erkölcsi rendnek, amelynek áldozatává válhatunk.

A főpásztor arról is beszélt, hogy a mostani nagyböjtben mennyi profán dologról, bűnről ír a média. Rajtunk múlik, hogy Isten helyét mi veszi át a világban. Őnélküle nincs béke, és üressé válik a szív. Ezért Isten ma is hív, mint egykor az apostolokat. „Gyűjtsük egybe Isten népét, tegyünk tanúságot róla! Egy pedagógusnak, hitoktatónak, lelkipásztori munkatársnak új útra kell téríteni a rábízottakat, ahogy tették ezt elődeink, nagy szent tanítóink, Szent István vagy Prohászka püspök” – zárta beszédét Spányi Antal.

A szentmise után a Szent István Művelődési Házban folytatódó lelkinapon az egyházmegye minden plébániájáról érkező hitoktatók és munkatársak megtöltötték a dísztermet. A főpásztor így folytatta nagyböjti gondolatait: „Rajtunk múlik, hogy életünket mi akarjuk-e formálni, figyelünk-e Isten tervére. Megértjük-e üzenetét, amellyel meg akar ajándékozni bennünket. Megdöbbentő tervének szépsége, a mi dolgunk, hogy felismerjük-e és elfogadjuk-e azt.” Hozzátette: „Jézus mindenkit az igazságra tanított, arra, ami szabaddá tesz. Mindenkinek önmagát adta, szeretetét fenntartás nélkül. Ennek a szeretetnek hatalma volt, mert halottat támasztott fel, betegeket gyógyított, bűnöket bocsátott meg, hogy újjáélesszen bennünket.”

„Nagyböjt a megújulás ideje, kérjük, vezessen bennünket az úton, ahol Krisztus jár előttünk, régi és mai szentekkel együtt! Őt kövessük!” – zárta beszédét Spányi Antal.

Az elmélkedés után aktuális szakmai kérdésekről tartott előadást Szalma István, az Egyházmegyei Hitoktatói Felügyelőség igazgatója. Elmondta, hogy az egyházmegye területén jelenleg 250 oktatási intézményben 154 hitoktató tanít 11 591 gyermeket 1173 csoportban. Majd beszélt a hit- és erkölcstanoktatás előírásainak alkalmazásával kapcsolatos feladatokról, lehetőségekről és kötelezettségekről, különös tekintettel az áprilisi beiratkozásokkal, illetve a májusi átiratkozásokkal kapcsolatban.

Ezután a hitoktatók és munkatársak megosztották tapasztalataikat a húsvétra készülés idejéről, az iskolában és az egyházközségben végzett missziós tevékenységről.

A lelkinap zárásaként Spányi Antal megyéspüspök megköszönte a hitoktatók és lelkipásztori kisegítők munkáját, és arra buzdította őket, az ismeretek átadásán túl saját példájukkal is bátorítsák a rájuk bízottakat a hitből élő, személyes Isten-kapcsolatra.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
fogadalomtetelt-unnepeltek-kispest-wekerletelepi-munkas-szent-jozsef-templomban
Fogadalomtételt ünnepeltek a Kispest-Wekerletelepi Munkás Szent József-templomban

Héray Márton az evangéliumi tisztaság melletti elköteleződését ünnepelte a „Krisztus Ügye” Lelki Család (FSO) közösségében. Az FSO fogadalomtételi ún. „szent szövetség” szertartását április 23-án, szentmisében tartották. A fő celebráns és szónok Erdő Péter bíboros, prímás volt.

2017. április 23. vasárnap
diakonusszenteles-gyori-benceseknel
Diakónust szenteltek a győri bencéseknél

Április 22-én ünnepre, diakónusszentelésre hívtak a győri bencés templom új harangjai. Tullner Jób testvért Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök szentelte fel a felelősségteljes szerpapi szolgálatra.

2017. április 23. vasárnap