Hitoktatók és lelkipásztori munkatársak nagyböjti lelkinapja Székesfehérváron

2016. március 9. szerda 15:20

Spányi Antal püspök vezette a hitoktatók és lelkipásztori munkatársak lelkinapját, amelyet március 5-én tartottak Székesfehérváron.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkinap szentmisével kezdődött, amelyet Spányi Antal mutatott be. Homilíájában arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei húsvétra készülve Isten irgalmas szemével lássuk meg mi is az embereket, és vállaljuk küldetésünket. „A boldogtalanság virtuális világával szemben építsünk egy új, az Istentől az emberek számára elgondolt, valós világot!” – buzdított a főpásztor.

Spányi Antal hangsúlyozta: Amikor látjuk, hogy nem mennek jól a dolgok körülöttünk, mert nem Isten szeretetére, hanem hazugságra és manipulálásra épül a világ rendje, akkor szólnunk kell az igazságért. Különben elgyengülünk és jelentéktelenné válunk. Kiszolgáltatottak leszünk egy olyan általánosan elfogadott erkölcsi rendnek, amelynek áldozatává válhatunk.

A főpásztor arról is beszélt, hogy a mostani nagyböjtben mennyi profán dologról, bűnről ír a média. Rajtunk múlik, hogy Isten helyét mi veszi át a világban. Őnélküle nincs béke, és üressé válik a szív. Ezért Isten ma is hív, mint egykor az apostolokat. „Gyűjtsük egybe Isten népét, tegyünk tanúságot róla! Egy pedagógusnak, hitoktatónak, lelkipásztori munkatársnak új útra kell téríteni a rábízottakat, ahogy tették ezt elődeink, nagy szent tanítóink, Szent István vagy Prohászka püspök” – zárta beszédét Spányi Antal.

A szentmise után a Szent István Művelődési Házban folytatódó lelkinapon az egyházmegye minden plébániájáról érkező hitoktatók és munkatársak megtöltötték a dísztermet. A főpásztor így folytatta nagyböjti gondolatait: „Rajtunk múlik, hogy életünket mi akarjuk-e formálni, figyelünk-e Isten tervére. Megértjük-e üzenetét, amellyel meg akar ajándékozni bennünket. Megdöbbentő tervének szépsége, a mi dolgunk, hogy felismerjük-e és elfogadjuk-e azt.” Hozzátette: „Jézus mindenkit az igazságra tanított, arra, ami szabaddá tesz. Mindenkinek önmagát adta, szeretetét fenntartás nélkül. Ennek a szeretetnek hatalma volt, mert halottat támasztott fel, betegeket gyógyított, bűnöket bocsátott meg, hogy újjáélesszen bennünket.”

„Nagyböjt a megújulás ideje, kérjük, vezessen bennünket az úton, ahol Krisztus jár előttünk, régi és mai szentekkel együtt! Őt kövessük!” – zárta beszédét Spányi Antal.

Az elmélkedés után aktuális szakmai kérdésekről tartott előadást Szalma István, az Egyházmegyei Hitoktatói Felügyelőség igazgatója. Elmondta, hogy az egyházmegye területén jelenleg 250 oktatási intézményben 154 hitoktató tanít 11 591 gyermeket 1173 csoportban. Majd beszélt a hit- és erkölcstanoktatás előírásainak alkalmazásával kapcsolatos feladatokról, lehetőségekről és kötelezettségekről, különös tekintettel az áprilisi beiratkozásokkal, illetve a májusi átiratkozásokkal kapcsolatban.

Ezután a hitoktatók és munkatársak megosztották tapasztalataikat a húsvétra készülés idejéről, az iskolában és az egyházközségben végzett missziós tevékenységről.

A lelkinap zárásaként Spányi Antal megyéspüspök megköszönte a hitoktatók és lelkipásztori kisegítők munkáját, és arra buzdította őket, az ismeretek átadásán túl saját példájukkal is bátorítsák a rájuk bízottakat a hitből élő, személyes Isten-kapcsolatra.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megaldottak-felujitott-tours-i-szent-marton-templomot-vizafogon
Megáldották a felújított Tours-i Szent Márton-templomot Vizafogón

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a felújított Tours-i Szent Márton- (és Flüe-i Szent Miklós-) plébániatemplomot Budapest Vizafogó városrészében szeptember 23-án.

21:07
gyerekek-es-katonak-nemzeti-katonai-zarandoklat-mariaremeten
Gyerekek és katonák – Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Szeptember 23-án, szombaton kisebb „katonai tábort” építettek a máriaremetei kegytemplom kertjében, Bíró László tábori püspök pedig a minden szakmában, de a honvédelemben talán különösen is szükséges állhatatosságról elmélkedett prédikációjában. És a gyerekek is megtalálták a számításukat.

20:35