Hitoktatók lelkinapja Nagybecskereken

2018. május 8. kedd 13:21

A Szent Ferenc Kisnővérei tartottak lelkinapot május 4-én a Nagybecskereki Egyházmegye hitoktatói számára. Az összejövetelt Márta nővér és Rita nővér vezette, akik változatos programmal készültek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Német László püspök köszöntőjét és rövid ismerkedést követően a jelenlévőket két csoportra osztották. A délelőtti előadások a napi evangélium feldolgozására épültek. Az egyik csoportban az istenképekről, a másik csoport tagjai (a püspöki székház nagytermében) a hivatásról és hívásról beszélgettek. Délután kötetlenebb foglalkozást tartottak: a hitoktatók hangszerekkel és hangszernek tűnő vagy használható tárgyakkal zenélhettek.

A folytatásban hitoktatói módszereikről, munkakörülményeikről és a közösségük nehézségeiről, örömeiről beszélgettek a résztvevők. A sokszínű Bánát hitoktatói szinte településenként más-más kihívással szembesülnek. Az elvándorlás, a hívek s velük együtt a hittanosok számának csökkenése az egész egyházmegyére jellemző. Dél-Bánátban a magyar nyelv ismeretének hiánya, a kétnyelvűség miatti állandó egyensúlyozás, a katolikusok szórványjellege a legnagyobb kihívás; Észak-Bánátban a katolikusok magyar anyanyelvűek, de itt is nagy kihívás a gyerekek létszámának csökkenése, az osztályok összevonása vagy megszűnése. 

A nap végén a székesegyházban tartott májusi litánián, szentségimádáson és szentmisén vettek részt a hitoktatók. A szentmisét Masa Tamás mutatta be Gyuris László székesegyházi plébános, pasztorális helynökkel és Mészáros Attila állandó diakónus szolgálatával. A zenei szolgálatot Palatinus Alen diakónus látta el.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-vallasok-kepviseloihez-beke-hidjait-epitsetek
Ferenc pápa üzenete a vallások képviselőihez: A béke hídjait építsétek!

Október 14-én a Szentatya arra figyelmeztetett a Bolognában tartott vallásközi imatalálkozóra küldött üzenetében, hogy a vallásoknak a párbeszédet, a békét, a testvéri együttélést kell szolgálniuk, mert különben önmagukat tagadják meg.

19:15
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

15:45