Hitoktatók lelkinapja Nagybecskereken

2018. május 8. kedd, 13:21

A Szent Ferenc Kisnővérei tartottak lelkinapot május 4-én a Nagybecskereki Egyházmegye hitoktatói számára. Az összejövetelt Márta nővér és Rita nővér vezette, akik változatos programmal készültek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Német László püspök köszöntőjét és rövid ismerkedést követően a jelenlévőket két csoportra osztották. A délelőtti előadások a napi evangélium feldolgozására épültek. Az egyik csoportban az istenképekről, a másik csoport tagjai (a püspöki székház nagytermében) a hivatásról és hívásról beszélgettek. Délután kötetlenebb foglalkozást tartottak: a hitoktatók hangszerekkel és hangszernek tűnő vagy használható tárgyakkal zenélhettek.

A folytatásban hitoktatói módszereikről, munkakörülményeikről és a közösségük nehézségeiről, örömeiről beszélgettek a résztvevők. A sokszínű Bánát hitoktatói szinte településenként más-más kihívással szembesülnek. Az elvándorlás, a hívek s velük együtt a hittanosok számának csökkenése az egész egyházmegyére jellemző. Dél-Bánátban a magyar nyelv ismeretének hiánya, a kétnyelvűség miatti állandó egyensúlyozás, a katolikusok szórványjellege a legnagyobb kihívás; Észak-Bánátban a katolikusok magyar anyanyelvűek, de itt is nagy kihívás a gyerekek létszámának csökkenése, az osztályok összevonása vagy megszűnése. 

A nap végén a székesegyházban tartott májusi litánián, szentségimádáson és szentmisén vettek részt a hitoktatók. A szentmisét Masa Tamás mutatta be Gyuris László székesegyházi plébános, pasztorális helynökkel és Mészáros Attila állandó diakónus szolgálatával. A zenei szolgálatot Palatinus Alen diakónus látta el.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle