Hitoktatók lelkinapja Nagybecskereken

2018. május 8. kedd 13:21

A Szent Ferenc Kisnővérei tartottak lelkinapot május 4-én a Nagybecskereki Egyházmegye hitoktatói számára. Az összejövetelt Márta nővér és Rita nővér vezette, akik változatos programmal készültek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Német László püspök köszöntőjét és rövid ismerkedést követően a jelenlévőket két csoportra osztották. A délelőtti előadások a napi evangélium feldolgozására épültek. Az egyik csoportban az istenképekről, a másik csoport tagjai (a püspöki székház nagytermében) a hivatásról és hívásról beszélgettek. Délután kötetlenebb foglalkozást tartottak: a hitoktatók hangszerekkel és hangszernek tűnő vagy használható tárgyakkal zenélhettek.

A folytatásban hitoktatói módszereikről, munkakörülményeikről és a közösségük nehézségeiről, örömeiről beszélgettek a résztvevők. A sokszínű Bánát hitoktatói szinte településenként más-más kihívással szembesülnek. Az elvándorlás, a hívek s velük együtt a hittanosok számának csökkenése az egész egyházmegyére jellemző. Dél-Bánátban a magyar nyelv ismeretének hiánya, a kétnyelvűség miatti állandó egyensúlyozás, a katolikusok szórványjellege a legnagyobb kihívás; Észak-Bánátban a katolikusok magyar anyanyelvűek, de itt is nagy kihívás a gyerekek létszámának csökkenése, az osztályok összevonása vagy megszűnése. 

A nap végén a székesegyházban tartott májusi litánián, szentségimádáson és szentmisén vettek részt a hitoktatók. A szentmisét Masa Tamás mutatta be Gyuris László székesegyházi plébános, pasztorális helynökkel és Mészáros Attila állandó diakónus szolgálatával. A zenei szolgálatot Palatinus Alen diakónus látta el.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
szentek-koreben-szekesfehervar-fogadalmi-unnepen
Szentek körében Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

Húsz magyar szent ereklyéje jelenlétében ünnepeltek a székesfehérváriak a Szent István-i országfelajánlás emléknapján, augusztus 14-én. A város fogadalmi szentmiséjére érkezett ugyanis a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

2018. augusztus 15. szerda
cselekves-felelosseg-isten-es-ember-szeretet-szocialis-projekthet-fiataloknak-budapesten
Cselekvés, felelősség, Isten- és emberszeretet – Szociális projekthét fiataloknak Budapesten

Projekthétre hívtak össze egy katolikus szociális akadémia kezdeményezésére közép- és kelet-európai fiatalokat Budapestre. A 150 résztvevő a főváros szociális nehézségei ellen küzdő szervezetek munkájával ismerkedett. Augusztus 13-án Erdő Péter bíborossal ünnepeltek szentmisét a Mátyás-templomban.

2018. augusztus 14. kedd