Hitoktatók lelkinapja Nagybecskereken

2018. május 8. kedd 13:21

A Szent Ferenc Kisnővérei tartottak lelkinapot május 4-én a Nagybecskereki Egyházmegye hitoktatói számára. Az összejövetelt Márta nővér és Rita nővér vezette, akik változatos programmal készültek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Német László püspök köszöntőjét és rövid ismerkedést követően a jelenlévőket két csoportra osztották. A délelőtti előadások a napi evangélium feldolgozására épültek. Az egyik csoportban az istenképekről, a másik csoport tagjai (a püspöki székház nagytermében) a hivatásról és hívásról beszélgettek. Délután kötetlenebb foglalkozást tartottak: a hitoktatók hangszerekkel és hangszernek tűnő vagy használható tárgyakkal zenélhettek.

A folytatásban hitoktatói módszereikről, munkakörülményeikről és a közösségük nehézségeiről, örömeiről beszélgettek a résztvevők. A sokszínű Bánát hitoktatói szinte településenként más-más kihívással szembesülnek. Az elvándorlás, a hívek s velük együtt a hittanosok számának csökkenése az egész egyházmegyére jellemző. Dél-Bánátban a magyar nyelv ismeretének hiánya, a kétnyelvűség miatti állandó egyensúlyozás, a katolikusok szórványjellege a legnagyobb kihívás; Észak-Bánátban a katolikusok magyar anyanyelvűek, de itt is nagy kihívás a gyerekek létszámának csökkenése, az osztályok összevonása vagy megszűnése. 

A nap végén a székesegyházban tartott májusi litánián, szentségimádáson és szentmisén vettek részt a hitoktatók. A szentmisét Masa Tamás mutatta be Gyuris László székesegyházi plébános, pasztorális helynökkel és Mészáros Attila állandó diakónus szolgálatával. A zenei szolgálatot Palatinus Alen diakónus látta el.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek