Hitoktatóknak tartottak továbbképzést a Kaposvári Egyházmegyében

2017. március 20. hétfő 18:19

A Kaposvári Egyházmegye hitoktatói továbbképzését március 18-án tartották Kaposváron, a püspöki székházban. Bevezetőként a katekéták szentmisén vettek részt a székesegyházban, amelyet Balás Béla kaposvári püspök celebrált.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megyéspüspök arról beszélt, hogy nincsen elveszett tanítvány a hitoktatók életében. Felidézte hitoktatói múltjából, amikor még plébánosként egy kis cigány lánynak új hittankönyvet ajándékozott, ami már a következő órán nem volt a tanítványnál. Hogy többet ez ne forduljon elő, minden óra végén magához vette a könyvet, hogy az a következő órán is meglegyen. Vigyázott a könyvre és a kislányra is, hogy el ne vesszenek.


A püspöki székházban Kiss Iván, az egyházmegye hitoktatási központjának vezetője köszöntötte a hitoktatókat, felhívta a figyelmet a jelenleg folyó szülői értekezletek fontosságára, amelyeken a hitoktatók tájékoztathatják az érdeklődő szülőket, hogy mit tanítanak hit- és erkölcstanórákon az iskolában. Ezt követően kikérte a hitoktatók véleményét, hogy a következő tanévben milyen tankönyveket használjon az egyházmegye. A jelen lévő mintegy nyolcvan hitoktató többsége úgy vélekedett, hogy épüljenek egymásra a hittankönyvek, ha lehetséges, ugyanabból a hittankönyvcsaládból válassza ki az egyes köteteket a püspökség.


Ezután került sor Tornai Gábor, a Váci Egyházmegye hitoktatási referense előadására, Mitől jó egy hittanóra? címmel. Kifejtette, módszertanilag nagyon egyszerű a dolog: vagy a gyermeket lassítjuk le arra a szintre, ahol elérhetjük a lelkét, vagy felgyorsulunk arra a szintre, ahol ő van, hogy beláthassa, mi is ott vagyunk vele. A gyermekek véleménye erről más a kicsik és más a nagyok esetében – mutatott rá. Az elsősök szerint akkor jó egy hittanóra, amikor lehet sokat rajzolni, imádkozni, beszélgetni, és emellett Istenről sokat tanulni. A nagyobbak véleménye szerint akkor érdekes egy hittanóra, amikor beszélgetnek, nevetnek, játszanak, vázlatot írnak a diákok, jól elmagyarázzák nekik a dolgokat, a gyerekek együtt lehetnek a barátaikkal, választ kapnak a kérdéseikre. A hitoktató elfogadottsága azon is múlik, hogy milyen ápolt, ez is nyomot hagy a gyermekekben – tette hozzá az előadó.


Tornai Gábor ezután a hitoktatók véleményét idézte. Akkor jó egy hittanóra, ha a Jóistenről szól, ha közvetítjük Isten szeretetét. Akkor jó, ha a gyermek figyelmét egy játékkal, feladatlappal, egy jól sikerült beszélgetéssel meg tudjuk ragadni. Egy hittanóra több részből állhat, hiszen egy mai gyermek a felmérések szerint tíz percig tud egy dologra odafigyelni.

Az előadó ezután Erdő Péter bíborostól idézte azt, amit a legutóbbi kateketikai kongresszuson mondott: „Fontos a kánoni küldetés, az Egyház hitét az taníthatja, aki erre az Egyháztól megbízást kap. Ezt nem pótolja egy diploma sem.”


Kinek akarunk megfelelni? Kitől kaptuk a megbízatást? – tette fel a kérdést a Váci Egyházmegye hitoktatási referense. Majd így felelt: erre a megbízatásra Jézus küldött el minket. Kiemelte, hogy a hitoktatóknak tudomásul kell venniük az online világ jelenlétét, azt, hogy a fiatal generáció számára már ez a közeg a természetes. A gyermekek, akiket oktatunk, már más világban élnek, mint mi – hangsúlyozta. – A kommunikációs híd hét évre csökkent, hétévenként „más nyelven beszél” már a következő generáció. Ezek a gyermekek százszor annyi impulzust kapnak, mint a régi időkben élők.

A továbbképzésen játékokkal is megismerkedtek a hitoktatók, amelyeket óráikon is alkalmazni tudnak. Ezt követően egy okostelefonos alkalmazást letöltve a résztvevők kipróbálhattak egy hitoktatással kapcsolatos játékot, amit szintén hasznosítani tudnak majd a tanórák során.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Hunyadi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre.

07:01
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap