Hoffmann Rózsa kapta a Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat

2018. június 15., péntek | 15:33

Az egykori köznevelési államtitkárt a magyar köznevelés és a keresztény nevelés ügyéért hosszú idő óta végzett elkötelezett, példamutató munkásságáért tüntette ki június 9-én a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete.

Immár negyedik alkalommal adták át a Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat és a Báró Gelsey Vilmos-díjat. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének ünnepségét június 9-én a Szegedi Dóm Látogatóközpontban rendezték meg.

Hoffmann Rózsa pedagógus, korábbi köznevelésért felelős államtitkár és Nagy Györgyné könyvelő érdemelte ki a 2017. évi Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat, illetve a Báró Gelsey Vilmos-díjat. Az elismeréssel évről évre olyan kiemelkedő, elkötelezett pedagógusokat és gazdasági szakembereket jutalmaz az egyházmegye, valamint a pedagógiai intézet, akik hosszú ideje szolgálják a magyar köznevelés ügyét, a keresztény nevelést, és napi munkájukkal, életútjukkal a társadalom számára is például szolgálnak.

A kuratórium döntését ismertető Kiss-Rigó László megyéspüspök úgy fogalmazott: Hoffmann Rózsa olyan pedagógus, aki számos korszakot élt meg a pályáján az ateista diktatúra utolsó éveitől a rendszerváltás zavaros átmenetiségén keresztül az igazi értékorientált újjáépítésig. Tanárként, intézményvezetőként, parlamenti képviselőként és államtitkárként is rengeteget tett a magyar köznevelésért, a keresztény nevelés ügyéért. Nagy Györgyné pedig hosszú évek óta szerényen, a háttérből szolgálja több egyházmegye – köztük a Szeged-Csanádi Egyházmegye – oktatási intézményeit a nemes ügyhöz méltó kimagasló szakértelemmel, empátiával, alázattal és segítőkészséggel.

A Báró Gelsey Vilmos-nagydíj kitüntetettjét, az egykori államtitkárt Balog Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke méltatta. Úgy fogalmazott, Hoffmann Rózsától tanulta meg, hogy a köznevelésben úgy kell egyszerre gyermekközpontúnak és a pedagógusok érdekeivel szolidárisnak lenni, hogy közben nem engedünk az értékalapú oktatásból. Balog Zoltán kiemelte: államtitkárában leginkább azt tisztelte és csodálta, hogy mentes volt minden szakmai és politikai gőgtől, életművét a legteljesebb mértékű szakmai és politikai alázat kíséri. Mindig odafigyelt azokra, akik évtizedek óta gyakorolják a szakmát, de nem abszolutizálta a tudásukat, hanem képes volt azt saját szakmai elveivel egyesítve szakmapolitikai programmá formálni. Sőt, a legnagyobb kihívásnak is megfelelt, amikor mindezt cselekvési tervvé alakította, majd végre is hajtotta. A Hoffmann Rózsát „ízig-vérig kereszténydemokrata politikusként” is jellemző egykori miniszter a díjazott legjelentősebb eredményei és érdemei közé sorolja, hogy a vonatkozó szakterületet oktatásból neveléssé nevezték át, és elsőrangú szempontként rengeteget tettek a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsüléséért. A Gelsey-nagydíjas államtitkár nevéhez kötődik az elmúlt harminc esztendő legkomolyabb pedagógusbér-emelési programjának elindítása, a nagyszabású tankönyvreform kidolgozása, az iskolai kötelező közösségi munka, a mindennapos testnevelés, valamint a hit- és erkölcstan oktatásának bevezetése.

Hoffmann Rózsa arról beszélt, a keresztény nevelés és a keresztény képzés ügyét azért tartotta és tartja sorsfordítónak, mert Magyarország csak akkor válhat keresztényebb országgá, ha az ifjúságot nevelő pedagógusok maguk is értéknek tartják, értékként közvetítik az emberi élet valódi értelmét adó kereszténységet, keresztényi szeretetet.

Az ünnepségen Kozma Gábor, a Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a díjazottak életútja a helytállásról, az egyetemes értékek erősítéséről szól egy olyan korszakban, ahol a világnézetet, sőt a világot romboló semlegességet a keresztény bizonyosságra épülő célokkal, az önzőséget a másokért is felelős életvitel mintájával kell felülírni.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

19:02
keresztesne-varhelyi-interju-munkacsy
„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” – Beszélgetés Munkácsy trilógiájáról

Keresztesné Várhelyi Ilona irodalomtörténésszel próbáltuk megfejteni a képek üzenetét.

15:00
Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Útravaló – 2019. április 19., nagypéntek

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle