Húszéves a szentgotthárd-zsidai Jó Pásztor-kápolna

Hazai – 2016. augusztus 29., hétfő | 11:55

Húsz éve, 1996-ban szentelte fel Konkoly István szombathelyi püspök a Szentgotthárdhoz tartozó Zsida városrész Jó Pásztor-kápolnáját. Az augusztus 27-i ünnepi szentmisén, amely egyben az egyházmegye papjainak és szüleiknek szokásos éves találkozója is volt, megemlékeztek Brenner János vértanúról is.

A Jó Pásztor-kápolna ugyanis azon az úton áll, amelyen Brenner János vértanúsága felé tartott 1957 decemberében. 

1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel Brenner János rábakethelyi káplánt sürgős betegellátás ürügyén hívták el a plébániáról. Karinget, stólát öltött magára, átment a templomba az Oltáriszentségért, és elindult Zsida felé. Az úton többször is rátámadtak, de sikerült elmenekülnie. A feltételezett beteg házánál azonban többen is vártak rá, és harminckét késszúrással megölték.

Szentgotthárd Zsida városrészében két szándékért imádkoznak rendszeresen: jó papi hivatásokért és jó keresztény családokért.

E kettő a legnagyobb hivatás: a szülői és a papi, mert ezeket egyenesen Istentől kapja az ember – emelte ki ünnepi szentbeszédében a csaknem hatvan évvel ezelőtt meggyilkolt Brenner János testvére, Brenner József nyugalmazott plébános, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium spirituálisa. Hozzátette: testvére halálának körülményeiről, valamint arról, miért kellett egyáltalán meghalnia, a pontos részleteket még ma sem tudni. Sokan a sírba vitték ezeket a titkokat.

Brenner József Szent Mónikát és Szent István királyt állította példaként az édesanyák és az édesapák számára, mint olyan szent embereket, akik egész életükben felelősséget viseltek gyermekeikért, imádkoztak értük, Isten felé irányították őket.

Szent István király megmutatta, hogyan lehet szent életű gyermeket nevelni. Sokat kell beszélni a gyermeknek Istenről, és jó példát kell mutatni. Hiszen a gyermek azt teszi, amit lát – emelte ki a szónok.

Kik lehetnek papok? – tette fel a kérdést Brenner József. – Ez egyedül Istentől függ. Napjainkban sokan mondják: kevés a pap. De ne féltsük az egyházat, mert az egyház Jézus Krisztusé. Őt nem kell félteni, Ő tudja, mit akar az egyházzal, mindig gondoskodik hivatásokról.

Hivatásunkat, magunkat, lelki életünket, sorsunkat mindig teljesen bízzuk Istenre – buzdított végül Brenner József.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria