Idén is várja a látogatókat Vörsön Magyarország legnagyobb betleheme

2015. december 16., szerda | 17:00

2016. február 2-ig mindennap látogatható a Somogy megyei vörsi Szent Márton-templomban felállított betlehem, amely Magyarországon a legnagyobb. Az utóbbi években építői a részletek minél aprólékosabb kimunkálására fordítanak figyelmet.

1948-ban épült először Vörsön betlehem, akkor még csak kis méretben. Az ’50-es években egy kezdeményezés hatására a Somogy megyei község templomának Jézus Szíve-oltárát lebontották, és helyére egy nagyobb méretű betlehemet építettek. 1988-ban Futó Péter vette át a betlehem építését, akkoriban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt. A gipszfigurák kivételével minden része természetes anyagból készül.

Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen. Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért építői a részletek aprólékosabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is. A vörsi betlehem építője 2014-ben elhunyt, de a hagyomány folytatódik.

Idén november 29-én, advent első vasárnapján Veres András szombathelyi megyéspüspök nyitotta meg a karácsonyra való felkészülés időszakát, melynek keretében előadást tartott Vörsön, és megnyitotta a Szent Márton-évet is.

A vörsi plébánia az idei adventi hétvégéken is lelki programokkal várta a híveket. December 20-án, vasárnap 14 órától Székely János esztergom-budapesti segédpüspök tart előadást, amelyet a vörsi bábtáncoltatós betlehemi játék követ. Az ünnepi szentmisét Székely János segédpüspök celebrálja majd.

Vörs


Vörs Somogy megye északnyugati csücskében található Árpád-kori település. Nevét 1293–1364 között említették először az oklevelek, mint a Hahót nemzetség Buzád ágának birtokát.


A falu nevezetességei között tartják számon avar kori temetőjét, illetve a Szent Márton tiszteletére szentelt, ma műemléki védelem alatt álló római katolikus templomát, amelyben 1948 óta berendezik a híres betlehemet. Manapság ez a világ legnagyobb templomon belüli betleheme, ezért számos turista keresi fel minden évben.


A késő barokk temp­lom 1720-ban épült. Mai formáját 1906-ban nyerte el. Főoltárának közepén Szent Márton könyvet és fehér ludat tartó szobra áll. A kereszthajóban az amiens-i jelenetet ábrázoló mo­dern üvegablak látható. A templom előtti Szentháromság-szobor talapzatán Szent Márton alakja látható. A falu a Via Sancti Martini zarándokút állomása.

Forrás: Wikipédia

Fotó: Via Sancti Martini

Forrás és fotó: Vörsibetlehem.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle